Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/02/14/152068/

На Львівщині впіймали вандалів, які обезголовили пам'ятник Шевченку

14.02.2018
У райцентрі Стрию на Львівщині спіймали вандалів, які відрізали голову пам'ятнику Тарасові Шевченку.

Зловмисників спіймали 13 лютого. Це виявилися воє місцевих молодиків, які вже мали судимості. Голову Кобзареві відрізали, аби здати цінну мідь на брухт. У підпільному пункті приймання металу її і знайшли, повідомляє "ТСН".

Голову пам'ятника Шевченка вони відтяли в ніч проти 12 лютого.

Так виглядає стрийський Шевченко зараз. Кадр із сюжету ТСН. 

Парк, де стоїть Шевченко розташовується на околиці міста, він малолюдний і в темряві майже не освітлений. Постамент без голови помітили лише наступного дня. 

Памятник Кобзареві встановили тут 60 років тому. Увесь цей час його ніхто не чіпав. Крадіжки і руйнування почали торік восени.

"Спочатку добралися до ніг, то були черевики у міді, вони обрізали нижню частину черевиків і видно по всіх даних здали на металобрухт. Другий був випадок - добралися до плечей. Плечі - більший обсяг міді і по куску вони різали, раз, другий раз і третій", - розповідає заступник міського голови Стрия.

За фактом нищення пам’ятки поліція відкрила кримінальне провадження. Винуватцям загрожує до 5 років позбавлення волі. У мерії ж, аби не було спокуси, уже найближчим часом мідного Кобзаря планують замінити бетонним.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".