Шукали літак, а знайшли два затонулі судна ХІХ ст.

Під час невдалих пошуків зниклого над океаном малайзійського літака рейсу MH370 дослідники виявили два торгових судна, що затонули у ХІХ ст.

Про це повідомляє ВВС. Україна.

Так виглядає судно, яке пролежало на дні океану більше 150 років. Фото: AUSTRALIAN TRANSPORT SAFETY BUREAU 

Їх знайшли за 2,3 км на захід від Австралії. За оцінками експертів, які вивчали корабельні записи щодо катастроф у цій місцевості, знахідкою виявилися британські судна, які перевозили вугілля.

Знахідка

Одне зі знайдених суден виявилося залізним барком – великим вітрильним кораблем з кількома щоглами.

Доктор Росс Андерсон, який курує напрямок морської археології у Західноавстралійському музеї, припускає, що цей барк може бути одним з трьох відомих суден: "Вест Рідж" (затонуло у 1883 р.), "Коорінга" (затонуло у 1894 р.) чи "Лейк Онтаріо" (затонуло у 1897 р.).

 А на цьому зображенні видно залізний металевий резервуар для води з дерев'яного судна. Фото: AUSTRALIAN TRANSPORT SAFETY BUREAU 

Дослідники вважають, що, скоріше за все, мова йде саме про "Вест Рідж", яке зникло під час подорожі з Англії до Індії разом з усіма 28 членами екіпажу. Ці рештки судна лежать на глибині близько 4 км.

Інше судно, яке лежить на дні за 36 км від попереднього, має дерев'яний корпус. За оцінкою доктора Андерсона, це може бути "В.Гордон", яке прямувало з Шотландії до Австралії у 1877 році, або ж "Магдала", що затонула у 1882 році на шляху з Вельсу до Індонезії.

Точно ідентифікувати обидві знахідки неможливо через брак хронік.

"За всіма ознаками, ці кораблі затонули в результаті катастрофи, наприклад, вибуху, що часто траплялися на транспортниках, які перевозили вугілля", - пояснює вчений.

Пошуковці наткнулися на рештки суден, коли оглядали сонарами дно Індійського океану у 2015 році – коли шукали зниклий пасажирський літак Малайзійських авіаліній.

Авіалайнер, на якому перебували 239 людини і який летів з Куала-Лумпіра до Пекіна, у підсумку так і не знайшли.

Наразі триває інша пошукова місія щодо рейсу MH370, яку проводить приватна фірма з США. Вона вже добігає свого кінця, однак жодних слідів літака так і не виявила.

Нагадуємо, що недавно археологи знайшли місто ймовірно біблійного царя.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.