Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/05/11/152442/

Шукали літак, а знайшли два затонулі судна ХІХ ст.

11.05.2018
Під час невдалих пошуків зниклого над океаном малайзійського літака рейсу MH370 дослідники виявили два торгових судна, що затонули у ХІХ ст.

Про це повідомляє ВВС. Україна.

Так виглядає судно, яке пролежало на дні океану більше 150 років. Фото: AUSTRALIAN TRANSPORT SAFETY BUREAU 

Їх знайшли за 2,3 км на захід від Австралії. За оцінками експертів, які вивчали корабельні записи щодо катастроф у цій місцевості, знахідкою виявилися британські судна, які перевозили вугілля.

Знахідка

Одне зі знайдених суден виявилося залізним барком – великим вітрильним кораблем з кількома щоглами.

Доктор Росс Андерсон, який курує напрямок морської археології у Західноавстралійському музеї, припускає, що цей барк може бути одним з трьох відомих суден: "Вест Рідж" (затонуло у 1883 р.), "Коорінга" (затонуло у 1894 р.) чи "Лейк Онтаріо" (затонуло у 1897 р.).

 А на цьому зображенні видно залізний металевий резервуар для води з дерев'яного судна. Фото: AUSTRALIAN TRANSPORT SAFETY BUREAU 

Дослідники вважають, що, скоріше за все, мова йде саме про "Вест Рідж", яке зникло під час подорожі з Англії до Індії разом з усіма 28 членами екіпажу. Ці рештки судна лежать на глибині близько 4 км.

Інше судно, яке лежить на дні за 36 км від попереднього, має дерев'яний корпус. За оцінкою доктора Андерсона, це може бути "В.Гордон", яке прямувало з Шотландії до Австралії у 1877 році, або ж "Магдала", що затонула у 1882 році на шляху з Вельсу до Індонезії.

Точно ідентифікувати обидві знахідки неможливо через брак хронік.

"За всіма ознаками, ці кораблі затонули в результаті катастрофи, наприклад, вибуху, що часто траплялися на транспортниках, які перевозили вугілля", - пояснює вчений.

Пошуковці наткнулися на рештки суден, коли оглядали сонарами дно Індійського океану у 2015 році – коли шукали зниклий пасажирський літак Малайзійських авіаліній.

Авіалайнер, на якому перебували 239 людини і який летів з Куала-Лумпіра до Пекіна, у підсумку так і не знайшли.

Наразі триває інша пошукова місія щодо рейсу MH370, яку проводить приватна фірма з США. Вона вже добігає свого кінця, однак жодних слідів літака так і не виявила.

Нагадуємо, що недавно археологи знайшли місто ймовірно біблійного царя.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".