Меморіал Небесної Сотні: слідчі експерименти мають завершити до початку будівництва

Спорудження Меморіалу Героїв Небесної Сотні та розслідування справи їх загибелі будуть координуватися. Український інститут національної пам'яті, Національний Музей Революції Гідності, управління спеціальних розслідувань Генеральної Прокуратури України та представники громадської організації “Родин Героїв Небесної Сотні” узгодили план дій.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті УІНП.

"Пам‘ять про загиблих героїв Небесної сотні та правда про їх убивць – це те, чого вимагає від нас суспільство. Ми можемо це реалізувати, лише скоординувавши зусилля тих, хто проводить слідство, з тими, хто здійснює меморіалізацію Майдану", - повідомив Голова УІНП Володимир В’ятрович.

 Володимир В'ятрович. Фото: Богдан Пошивайло

Генеральна прокуратура обіцяє завершити слідчі експерименти на колишній вулиці Інститутській в місті Києві протягом трьох місяців, щоб уже в жовтні тут почали спорудження Меморіалу Героїв Небесної Сотні.

Сергій Горбатюк, начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України, наголосив на тому, що ні слідчі, ні прокурори не виступають проти будівництва меморіального-музейного комплексу і не хочуть бути перешкодою на цьому шляху.

"Перше і основне наше завдання – це збір доказів, щоб особи, які винні у загибелі протестувальників, понесли відповідальність і вирок суду не піддавався сумніву. Одним із важливих доказів у розслідуванні є проведення слідчих експериментів, які потрібно завершити, адже додалися нові відеодокази", - розповів він.

Під час слідчих дій планується перенесення і збереження тимчасової стели зі світлинами загиблих і пам’ятного хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні.

 Сергій Горбатюк. Фото: Богдан Пошивайло

Представник ГПУ звернувся до адвокатів підозрюваних з проханням, щоб протягом найближчих трьох місяців ті внесли клопотання стосовно проведення додаткових слідчих дій, огляду місця подій, щоб в майбутньому не було маніпуляцій про те, що хтось намагався перешкодити встановленню істини.

Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності, повідомив, що уже ведуться підготовчі роботи з втілення в життя проектів-переможців Міжнародного архітектурного конкурсу проектів на кращу проектну пропозицію щодо об’єкта "Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Революції Гідності".

"Наразі жодних робіт, які б перешкоджали слідчим експериментам, наш заклад не веде. Ми працюємо над розробкою проекту музеєфікації нерухомих об’єктів на Алеї Героїв Небесної Сотні, адже місця, об’єкти, які мають на собі залишки від куль, були внесені в облікову документацію, їм надано статус пам’яток місцевого значення, тому наше завдання – зберегти їх не лише для слідчого експерименту, а й для майбутнього", - розповів Пошивайло.

Ігор Пошивайло з мікрофоном. Фото: Богдан Пошивайло 

Наталя Бойків, заступник Голови ГО "Родина Героїв Небесної Сотні" підкреслила:

"Нашим пріоритетом є вшанування пам’яті загиблих. Я сподіваюся, що дії та зусилля Прокуратури і Музею Революції Гідності будуть об’єднані. Прокуратура встигне зробити свої додаткові слідчі дії і будівництво розпочнеться вчасно.

Якщо зараз будуть проводитися додаткові слідчі експерименти, то велике прохання до учасників дуже акуратно, обережно демонтувати цей постамент зі світлинами наших рідних, щоб потім, по завершенню слідчих процедур, його можливо було поставити у Музеї".

Наталя Бойків з мікрофоном. Фото: Богдан Пошивайло

Роботи з реконструкції Алеї Героїв Небесної Сотні, облаштування пішохідної зони, озеленення та благоустрою в складі меморіально-музейного комплексу, планують розпочати у жовтні. Меморіал Героїв Небесної Сотні заплановано відкрити 20 лютого 2019 року – до 5-ї річниці історичних подій на Майдані.

Нагадуємо, що раніше Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури України призупинив спорудження Музею Революції Гідності.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.