Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/08/22/152820/

«Кола на полях», або як спека допомагає археологам робити історичні знахідки. ФОТО

22.08.2018
На випалених сонцем полях археологи можуть виявити залишки поселень, іноді навіть кам’яного віку.

Про досвід британських археологів розповідає видання "Свідок" наводячи, як приклад, фото цьогорічних археологічних аєророзвідок.

 Фото: Independent

На фотографіях і відео, зроблених з висоти, чудово видно як відрізняється трава по своєму кольору. Серед тьмяної і жовтої трави виділяються зелені острівці і смуги, які позначають рови чи межі стародавніх міст і споруд.

Фото: Independent

"Аєроархеологи" стежать за візерунками на полях все літо – для них це ідеальний час для роботи. Цьогоріч вони виявили дуже багато поселень, древніх доріг та могильників.

Наприклад, поселення з "круглим" розташуванням в Сент-Іві (відноситься до Залізного віку. Знахідки були також в Йоркширі, Дербіширі, Оксфордширі та ін.

 Фото: Independent

Вчені використовують аерофотозйомку для створення археологічних карт і оцінки значущості виявлених об’єктів. У деяких випадках приймаються рішення про захист історичних об’єктів, які можуть постраждати в результаті оранки земель.

 Фото: Independent

Останній подібний "урожайний" для археологів був 2011 рік, коли знайшли понад 1500 об’єктів.

Нагадуємо, що днями через сильні опади розкопки на Поштовій площі в Києві затопило.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".