Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/08/31/152860/

Будівлю ІПН Польщі обмалювали гаслами на підтримку Купріяновича. ФОТО

31.08.2018
На будівлі Інституту національної пам'яті Польщі у Варшаві з'явлися графіті на підтримку Григорія Купріяновича.

Фото написів опублікував український історик і журналіст у Польщі Ігор Ісаєв на "Фейсбуці".

Графіті виконані червоною фарбою. Один із написів означає: "За доктора Купріяновича", інший - "Ви ганьбите Польщу", ще один - "Шарек, брехуне, історія тебе засудить".

 
 


Нагадуємо, що 30 серпня голову Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича відкликали зі складу Комітету із захисту пам’яті боротьби і мучеництва при відділі Інституту національної пам’яті в Любліні. 

Того ж дня на сайті інституції з'явилася офіційна позиція ІПН щодо тлумачення польського нападу на с. Сагринь 10 березня 1944 року.

14 серпня 2018 року Окружна прокуратура у місті Замостя Люблінського воєводства розпочала розслідування щодо висловлювань голови Українського товариства Григорія Купріяновича під час пам'ятних заходів 8 липня у Сагрині на вшанування українців, убитих польським збройним підпіллям у 1944 році.

9 липня Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек подав заяву у прокуратуру на доктора Григорія Купріяновича у справі слів, які той сказав під час пам’ятних заходів 8 липня. У цей день на цвинтарі у Сагрині вшанували пам’ять українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році.

Під час урочистостей українець сказав зокрема: "Вони (українці – І.П.) померли від рук інших громадян Річ Посполитої, оскільки говорили іншою, ніж більшість, мовою та були іншого віросповідання. Цей злочин проти людства вчинили члени польського народу, партизани АК − солдати польського підпілля".

За словами Люблінського воєводи, думки, які Григорій Купріянович висловлював протягом останніх років, та його доповідь від 8 липня, однозначно є порушенням закону. Воєвода впевнений, що українець не лише "зневажив польський народ", а й порушив закон про Інститут національної пам’яті Польщі, що вводить штраф або покарання у вигляді тюремного ув’язнення терміном до трьох років за "заперечення злочинів українських націоналістів".

На захист українського діяча став зокрема депутат Сейму РП Міхал Камінський, який надіслав інтерпеляцію (звернення) до прем’єр-міністра Польщі.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".