Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/08/7/152764/

Археологи знайшли корабель, на якому греки плавали до Криму

07.08.2018
На дні Чорного моря поблизу узбережжя в Миколаївській області знайшли давньогрецький корабель. Має понад 2,5 тис. років.

Археологи шукали його на місці колишніх можливих торгових шляхів і за згадками древніх авторів. Кораблем користувалися грецькі моряки в V ст. до Р. Х., повідомляє Громадське радіо.

 Затонулий корабель міг плисти до Ольвії чи Херсонесу. Фото: Громадське радіо

"Це судно одне з найбільш древніх, що відомі в північному Причорномор'ї. Воно належало древньогрецьким мореплавцям V століття до нашої ери — періоду колонізації північного Причорномор'я, коли з'явилися перші поселення Борисфен і Ольвія", — розповів начальник Чорноморської міжнародної підводної археологічної експедиції В'ячеслав Герасимов.

Корабель знайшли під час спільної експедиції Інституту археології НАН України та Варшавського інституту археології, що триває з початку серпня до кінця вересня. У ній беруть участь студенти з Києва та Варшави.

Що робити зі знайденим судном, науковці вирішать після детальнішого вивчення корабля.

"Піднімати без певних умов для консервації й зберігання не можна, бо дерево, що пролежало понад 2 тисячі років під водою, може розсипатися", — пояснив Герасимов.

Нагадуємо, що на Вінничині археологи знайшли у кургані скіфський одяг та прикраси.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".