Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/09/20/152968/

МІП: Інформація про крадіжку скіфського золота українськими шахраями — фальшивка

20.09.2018
Інформація про те, що "українські шахраї" вкрали скіфське золото з музею Аларда Пірсона в Амстердамі, не відповідає дійності.

Відповідне повідомлення поширила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова у своєму "Фейсбуці".

"Наразі активно роздмухується фейкова новина, що буцімто українські "шахраї вкрали скіфське золото, що зберігається в музей Аларда Пірсона в Амстердамі" Офіційно. Це не співпадає з дійсністю. Прошу українські ЗМІ не розкручувати цей "інформаційний вкид", — написала вона.

Джапарова зазначила, що Міністерство інформаційної політики отримало підтвердження від музею та адвокатів в Амстердамі.

Нагадаємо, виставку "Крим – золото та таємниці Чорного моря" (нід. "De Krim — Goud en geheimen van de Zwarte Zee") в Археологічному музеї Алларда Пірсона (Нідерланди) було сформовано з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташовується в Києві, а чотири — в Криму.

Оскільки Нідерланди не визнали російську анексію Криму, яка відбулася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

Випадок зі "скіфським золотом" ускладнюється тим, що в міжнародному праві немає рекомендацій для подібних сценаріїв.

Українська сторона відправила свою делегацію від Міністерства культури для політичної підтримки судового процесу в Нідерландах. 

У 2016 році Амстердамський окружний суд постановив передати експонати виставки Україні. Однак суд мусить розглянути ще апеляцію на це рішення, що, за прогнозами Мінстерства юстиції України, відбудеться на початку 2019 року.

Дивіться також:

Скіфське золото в Амстердамі. Як Україна бореться за повернення скарбів

Все за темою "Скіфи"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".