Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/10/17/153087/

У Канаді відкриють меморіал жертвам Голодомору

17.10.2018
21 жовтня 2018 у Торонто вiдбудеться вiдкриття монумента жертвам голодомору 1932-33 рокiв в Українi.

Про це повідомляє українсько-канадська медіа група "РАЗОМ".

 

У центрі меморіальної композиції – бронзова статуя дівчинки, що відома під назвою "Гіркі спогади дитинства", авторства Петра Дроздовського. Саме вона вважається найбільш вдалим відображенням трагедії і є головним композиційним елементом пам’ятників жертвам Голодомору в Києві, Вашингтоні та Едмонтоні.

Навколо статуї розташовано три інсталяції у вигляді зламаних млинів – Millstone Gardens, як нагадування про те, що голод в Україні був штучно створений сталінським режимом. Також біля пам’ятника буде встановлена таблиця з іменами доброчинців, що профінансували його будівництво.

Ідея спорудити в Торонто монумент жертвам Голодомору в Україні зародилася давно, і нарешті у квітні 2017 року розпочалося будівництво Меморіалу – проекту Конгресу українців Канади, відділу Торонто, за значної підтримки мера Торонто John Tory, the City of Toronto Council та Canadian National Exhibition (CNE).

До його спорудження долучилися Temerty Family Foundation, Ukrainian Credit Union, Buduchnist Credit Union, Shevchenko Foundation, Ihnatowycz Family Foundation and George and Jean Ochrym та інші численні жертводавці.

Не випадкова і локація розміщення меморіальної композиції: навпроти Princes’ Gates (Exhibition Place), неподалік Canada Boulevard. Автори проекту впевнені, що таке розташування монумента приверне увагу до нього значної кількості пішоходів.

"Потопаючий у зелені парку пам’ятник жертвам Голодомору викликатиме як почуття спокою, так і глибокої печалі за безневинно замордованими життями. Споглядаючи у тихому мовчанні скульптуру, кожен може замислитися над страшними подіями в історії українського народу та вшанувати молитвою душі закатованих голодом земляків, а ті, хто не належить до української громади, дізнаються про трагічне минуле народу України" - кажуть організатори.

Офіційне відкриття та освячення сповненої скорботи скульптурної композиції відбудеться 21 жовтня 2018 року на території Canadian National Exhibition (CNE).

Нагадуємо, що у вересні у США відкрили меморіальну дошку Рафаелю Лемкіну.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".