Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/10/17/153090/

Археологи виявили в Італії поховання "зачаклованої" дитини

17.10.2018
Люди, що поховали дитину, боялися, що вона повстане з мертвих.

Група археологів з університету Арізони, Стенфордського університету і група італійських дослідників виявила поховання 10-річної дитини, в рот якої був вставлений камінь.

Як повідомляє ZN.UА з посиланням на Phys.org, на думку дослідників, це було зроблено для того, щоб дитина, ймовірно хвора на малярію, не могла повстати з мертвих і заразити інших.

Фото: Phys.org

Могила, яку вчені називають "поховання вампіра", була знайдена на кладовищі La Necropoli dei Bambini, яке датується серединою V століття після Р.Х. Тут ховали дітей та немовлят, які померли від малярії. Тіла дітей були поховані на території занедбаної римської вілли, яка була побудована в I столітті після Р.Х.

Раніше дослідники припускали, що тут були поховані виключно немовлята і дуже маленькі діти, найстаршій дівчинці, могила якої була виявлена на кладовищі, було три роки.

Разом з тим, виявлення останків 10-річної дитини, стать якої невідома, свідчить про те, що кладовище використовувалося і для дітей більш старшого віку.

В могилах, які були знайдені на цвинтарі раніше, дослідники знаходили пір'я ворон, горщики з попелом і останки цуценят, які, імовірно, були принесені в жертву. Крім того, в могилі трирічної дівчинки були знайдені камені, які були покладені на її руки і ноги.

Вчені припускають, що всі ці предмети були частиною ритуалів, покликаних "стримати зло всередині". В даному випадку в якості зла виступала малярія, поширення якої люди намагалися уникнути.

10-річна дитина стала першою, у роті якої був знайдений камінь. Вчені вивчили її останки і прийшли до висновку, що камінь був поміщений туди вже після смерті.

Нагадуємо, що у пустелі Гобі знайшли скелет 17-метрового динозавра.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".