Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/10/3/153027/

АНОНС: Коло Дзиґи: «Турксиб» feat Bronnt Industries Kapital (UK)

03.10.2018
У Києві британський музикант озвучить наживо нецензуровану версію культової німої кінокласики «Турксиб».

Про це "Історичній правді" повідомили у Довженко-Центрі.

 Кадр з фільму "ТуркСиб"

Відомий музичний проект із Бристоля – Bronnt Industries Kapital (Велика Британія) презентує саундтрек до авангардистського шедевру режисера Віктора Туріна "Турксиб" (1929).

Документальний фільм про будівництво Туркестано-Сибірської магістралі, "Турксиб" – нарівні з "Людиною з кіноапаратом" Дзиґи Вертова – вважається найяскравішим зразком радянського кіноавангарду, що суттєво вплинув на подальший розвиток британської кінодокументалістики, ставши культовим в 1930-х в Британії.

Режисер Віктор Турін (1895-1945) кілька років працював сценаристом у Голлівуді, на початку 1920-х повернувся до СРСР, де став одним із провідних адміністраторів Ялтинської кіностудії та зняв 2 українських ігрових фільми. Однак, відомим в історії режисер залишиться саме завдяки "Турксибу".

Відреставрований Британським кіноінститутом (British Film Institute) у 2011 році, "Турксиб" є британською версією фільму, змонтованою у 1930 році документалістом-експериментатором Джоном Ґрірсоном (John Grierson).

Глядачі побачать саме британську стрічку, що відрізняється від радянської стрункішим і логічнішим монтажем, і є більш як на 10 хвилин довшою: вочевидь, в СРСР із цензурних міркувань оригінальну авторську версію фільму було перемонтовано.

"Це один із найкращих музичних супроводів до німого кіно, які я коли-небудь чув. Абсолютне попадання музичного ритму в ритм монтажу в запаморочливих індустріальних сценах, і водночас – тонкий ліризм в пасторальних.

"Турксиб" feat Bronnt Industries Kapital – проект Британського кіноінституту BFI, на котрий ми взорувалися, створюючи наші подальші реставрації німого кіно з новою музикою в циклі Коло Дзиґи: "Земля" feat dakhabrakha, "Хліб" feat Port Mone, "Навесні" feat Александр Кохановский, "Небувалий похід" feat Anton Baibakov. Сподіваюсь, у цих кіноперформансах нам вдалось наблизитись до планки, заданої "Турксибо" у Ґаєвому прочитанні" - прокоментував Іван Козленко, директор Довженко-Центру, куратор програми Коло Дзиґи.

Час: 4 жовтня, четвер, 19:00

Місце: Довженко-Центр, Сцена 6, вул. Васильківська, 1(М. Голосіївська)

Квитки на karabas.com

Акредитація для преси: pr@dovzhenkocentre.org, 063 679 52 49

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".