В Китаї знайшли мініатюрну теракотову армію

Вона складається з фігурок піхотинців, кінних солдатів, колісниць і сторожових веж, які висотою не перевищують півтора метра.

Як повідомляє Громадське, археологи припускають, що армію зробили для принца Лю Хуна, сина одного з імператорів династії Хань, який помер в 110 році до Р.Х.

 Фото: CHINESE CULTURAL RELICS

Поруч зі стародавньою столицею династії Ци — містом Лінцзи на сході Китаю, археологи виявили кар’єр, в якому знаходилася мініатюрна теракотова армія, ймовірно, створена понад 2100 років тому.

Дослідники нарахували більше ніж 300 фігурок піхотинців від 21 до 31 сантиметри заввишки. Також в ямі були статуетки кінних воїнів, колісниць і навіть моделі сторожових веж, висотою близько 140 сантиметрів. В південному куті збереглася теракотова модель павільйону з фігурками музикантів в ньому.

Археологи припустили, що армія могла "захищати" в потойбічному світі когось із представників еліти: правителя, чиновника високого рангу або принца.

Оскільки в місті Лінцзи знаходилася резиденція принца Лю Хуна, вчені припустили, що, ймовірно, армію створили аби супроводжувати в інший світ саме його.

На думку дослідників, поруч з кар’єром мала знаходитися могила принца або іншого представника еліти, для якого створювали теракотову армію, але її імовірно знищили.

Водночас літні місцеві жителі повідомляли, що поруч з кар’єром, ще в середині XX століття знаходився курган висотою близько чотирьох метрів. Але в 1960-1970-і роки під час будівництва залізниці його зрівняли з землею. Повідомлення місцевих жителів підтверджує також аерофотографування 1938 року, яке проводилося під час війни Китаю і Японії.

Довідково. Вперше теракотову армію створили для гробниці першого імператора династії Цинь, Цинь Шихуанді, який об’єднав під своєю владою сім держав Внутрішнього Китаю і добудував Велику стіну.

 Фото: JMHULLOT/WIKIMEDIA COMMONS

У неї входило щонайменше вісім тисяч статуй піших воїнів в людський зріст в повному озброєнні, коні, вершники та бойові колісниці. За свідченням історика Сими Цяня (145-90 роки до нашої ери), будівництво гробниці імператора тривало понад 30 років і в ньому було залучити понад 700 тисяч робітників.

Читайте також:

У Помпеях знайшли еротичну фреску з ілюстрацією античного міфу. ФОТО

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.