Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/11/30/153346/

Прокуратура визнала історика Г. Купріяновича невинним

30.11.2018
Районна прокуратура в Замості закрила слідство у справі промови Григорія Купріяновича, голови Українського товариства у Любліні, з якою він виступив 8 липня у Сагрині.

Про це розміщено інформацію на сайті прокуратури – повідомляє "Наше слово".

Григорій Купріянович

Фото: ТСН

 

"Окружна прокуратура в Замості проводила розслідування на підставі повідомлення Люблінського воєводи Пшемислава Чарнека про можливість скоєння злочину 8 лиспня в Сагрині (…) Григорієм К. – головою Українського товариства в Любліні, тобто злочину, що міститься в статті 133 карного кодексу.

Рішенням від 28 листопада 2018 року припинено слідство у справі публічного зневаження (…) польського народу Григорієм К., який під час свого виступу, коментуючи події, що сталися 9-10 березня 1944 року в Сагрині, коли було вбито осіб української національності, підсумував:

"… цей злочин проти людства був вчинений членами польського народу, партизанами Армії Крайової, які були вояками польської держави в підпіллі…", – тобто про дію зі ст. 133 карного кодексу. – щодо ствердження, що ця дія не містить ознак кримінальної" – йдеться у офіційному повідомленні.

Базуючись на зібраному матеріалі в "справі Купріяновича", прокуратура вирішила, що бракує причин вважати, що виголошена промова українського діяча могла зневажити польську державу чи народ.

Нагадуємо, що 14 серпня 2018 року Окружна прокуратура у місті Замостя Люблінського воєводства розпочала розслідування щодо висловлювань голови Українського товариства Григорія Купріяновича під час пам'ятних заходів 8 липня у Сагрині на вшанування українців, убитих польським збройним підпіллям у 1944 році.

9 липня Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек подав заяву у прокуратуру на доктора Григорія Купріяновича у справі слів, які той сказав під час пам’ятних заходів 8 липня. У цей день на цвинтарі у Сагрині вшанували пам’ять українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році.

Під час урочистостей українець сказав зокрема: "Вони (українці – І.П.) померли від рук інших громадян Річ Посполитої, оскільки говорили іншою, ніж більшість, мовою та були іншого віросповідання. Цей злочин проти людства вчинили члени польського народу, партизани АК − солдати польського підпілля".

За словами Люблінського воєводи, думки, які Г. Купріянович висловлював протягом останніх років, та його доповідь від 8 липня, однозначно є порушенням закону. Воєвода впевнений, що українець не лише "зневажив польський народ", а й порушив закон про Інститут національної пам’яті Польщі, що вводить штраф або покарання у вигляді тюремного ув’язнення терміном до трьох років за "заперечення злочинів українських націоналістів".

На захист українського діяча став зокрема депутат Сейму РП Міхал Камінський, який надіслав інтерпеляцію (звернення) до прем’єр-міністра Польщі.

Читайте також:

Порошенка викликатимуть на допит у польську прокуратуру?

Люблінський воєвода хоче заявити в прокуратуру на організатора вшанувань у Сагрині. ФОТО, ВІДЕО

Українське посольство у Варшаві: Вшанування у Сагрині під українськими прапорами не є провокацією

Люблінського воєводу звинуватили в шовінізмі за антиукраїнські вислови

Клімкін жорстко відреагував на інсинуації люблінського воєводи

IPN Польщі розслідуватиме слова Купріяновича у Сагрині

Інститут українознавства став на захист Григорія Купріяновича. ЗАЯВА

Будівлю ІПН Польщі обмалювали гаслами на підтримку Купріяновича. ФОТО

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".