Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2018/12/13/153410/

На Вінничині пограбували два кургани. ФОТО

13.12.2018
У Бершадському районі Вінницької області "чорні археологи" пограбували два кругани на території круганного могильника.

Злочин виявили 7 грудня археологи, які приїхали на територію могильника, повідомила вінницькому сайту "Вежа" співробітниця Вінницького обласного краєзнавчого музею Ольга Грабовська.

 Фото: Вежа

"На одному з них [курганів ІП] викопано кілька шурфів розміром 1х2 м, і глибиною трохи більше метра. Інший курган копався із використанням техніки, на ньому вирито 7-метрову траншею і розкоп 2х4 м, глибиною близько 4,5 м. В розкопах, відвалах та навколо курганів залишків кістяків чи археологічних знахідок, виявлено не було (тільки порожні пластикові пляшки і недопалки залишені мародерами). Чи було щось знайдено не відомо. Можливо, скоро це вдасться дізнатися спостерігаючи за інтернет-аукціонами", —зазначає Ольга Грабовська.

 Фото: Вежа
 Фото: Вежа

Археологи заявили про намір подавати заяву в поліцію за фактом вчинення кримінального правопорушення відповідно статті 298 Кримінального кодексу України.

Згаданий курганний могильник розташовується за два кілометри на південь від с. Бирлівка Бершадського району Віннницької області. Його відкрили в 1959 році. На сьогодні там збереглися чотири кургани.

Два з них у кінці вересня 2018 року обстежували археологи Вінницького краєзнавчого музею на чолі з завідувачем сектора охорони культурної спадщини Михайлом Потупчиком. Через те, що курганний могильник розташовується на кукурудзяному полі, обміри та фотофіксацію відклали на пізніший час.

Як повідомлялося, археологи виявили скелет дитини з черепом пташки в роті.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".