У Латвії розповіли, які документи республіканського КГБ опублікують онлайн

До кінця 2018 року в Латвії в загальний доступ опублікують картотеки штатної агентури КГБ, позаштатних оперативників і статистичного обліку агентури КГБ на 1991 рік.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на видання Skaties.lv.

"Настає історичний момент, коли будуть щодня публікуватися дані з "чекістських мішків", що зберігалися протягом багатьох років. Це станеться одразу після набрання чинності відповідних урядових постанов. Зацікавлені сторони зможуть отримати доступ до імен колишніх агентів КГБ, розміщених в інтернеті", — йдеться в повідомленні.

Документи будуть опубліковані в оригінальному вигляді, більшість із них російською мовою і написані від руки.

Насамперед буде оприлюднена картотека агентури КГБ в алфавітному порядку — 10 612 карток. До неї входять імена і активних на той момент (серпень 1991-го) агентів, і виключених. Також 1-й відділ КГБ (розвідка) вносив у цей архів загальні дані про осіб, які планували виїхати з СРСР за кордон та імена потенційних кандидатів для вербування в разі війни або непередбаченої ситуації.

Є також картотека статистичного обліку агентури КГБ (4141 картка). У ній все ті самі імена, що і в алфавітній картотеці, але згруповані за належністю до структурних одиниць Комітету держбезпеки. Цей архів за радянських часів використовували для підготовки звітності.

Буде оприлюднено й картотеку "позаштатних оперативних працівників КГБ" — осіб, які на громадських засадах надавали чекістам "допомогу в контррозвідувальній діяльності на транспортних, промислових об'єктах, а також окремих закладах Міноборони". У цьому архіві знаходиться 75 карток. Позаштатним оперативникам не давали позивних, а створювали абревіатуру з перших букв імені, прізвища та по батькові.

Дослідників і зацікавлених осіб просять пам'ятати, що в файловій системі, яка готується до публікації, також є люди, які потрапили туди проти їхньої волі.

Зацікавленим сторонам необхідно зареєструватися для доступу до документів на сайті архіву. Документи КГБ будуть доступні на веб-сайті в розділі "Поточні" або "Віртуальні виставки та цифрові ресурси".

Точна дата опублікування поки що невідома, але вже домовлено, що публікація відбудеться на наступний день після того, як правила Кабінету міністрів Латвії, що обумовлюють її процедуру, набудуть чинності.

"Чекістські мішки" — картотека і архіви КГБ Латвійської РСР, захоплені в серпні 1991 року і наступні місяці під час розвалу СРСР. Вважається, що це найповніша база даних управління КГБ республіканського рівня, яку вдалося захопити, не дозволивши її вивезти до Москви, в головний офіс КГБ.

Нагадаємо, 3 грудня 2018 року Бюро захисту Сатверсме (спецслужба Латвії) передало  "чекістські мішки" в державний архів Латвії для опрацювання й публікації.

4 жовтня 2018 року Сейм Латвії в остаточному читанні ухвалив законопроект про публікацію документів КГБ в Інтернеті до 31 грудня 2018 року. 

Раніше Бюро захисту Сатверсме виступило із застереженням, що публікація картотеки КГБ в Інтернеті може створити різні ризики і знизити рівень довіри суспільства до органів безпеки. 

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.