Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2019/02/7/153644/

АНОНС: «Історичні дискусії – Крути. Арсенал 101»

07.02.2019
У Києві пройдуть історичні дискусії присвячені 101-й річниці від часу тих подій. Як ми пам'ятаємо, як сприймаємо і що знаємо про них?
 

24–27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулись за станцію Бахмач. Оборона цього міста є однією з героїчних і маловідомих сторінок в історії визвольної боротьби українського народу.

Такою ж героїчною була й оборона українців на станції Крути, що дозволило стримати наступ більшовиків на Київ та виграти час для перемовин у Брест-Литовську.

Для більшовиків ситуація була катастрофічною. Україна вислизали із їхніх рук і потрапляла під захист держав Четвертинного союзу. Потрібно було якомога швидше знайти вагомий аргумент, що Україна таки радянська.

Таким аргументом для них було взяття Києва. Ось чому більшовики кинули на штурм міста величезні сили, з одного боку, а з іншого підняли в столиці більшовський заколот, що ввійшов в історію, як "Січневе повстання".

"Січневе повстання" (29 січня — 4 лютого) — збройний виступ у Києві, організований Київським комітетом більшовицької партії проти Центральної Ради та Української Народної Республіки під час наступу військ радянської Росії на Київ.

Головний гість дискусії – історик Михайло Ковальчук.

Час: 7 лютого, четвер, 16.00

Місце: Музей Української революції 1917-1991 років, вул. Володимирська, 57

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".