Вчені сподіваються нарешті прочитати тексти папірусів, що пережили виверження Везувію. ФОТО

Американські дослідники заявили, що за допомогою нової рентгенівської технології зможуть прочитати древні сувої, що збереглися після виверження Везувію в 79 році нашої ери

Про це повідомляє BBC із посиланням на The Guardian.

Надпотужне виверження вулкану Везувій, що відбулося в I столітті, повністю зруйнувало римські міста Помпеї, Геркуланум і Стабія і поховало під попелом не тільки жителів цих міст, а й чудову бібліотеку. У ній зберігалися сувої з папірусу, які згодом вдалося знайти археологам.

 
Один із сувоїв з Геркулануму
Diamond Light Source/Digital Restoration Initiative, University of Kentucky

Ці сувої сильно обвуглилися під впливом гарячого попелу і газу, але на них можна побачити ледь помітний текст. Однак якщо спробувати розгорнути папірус, він розсиплеться.

Завдяки інноваційному підходу, що поєднує використання штучного інтелекту і високоенергетичного рентгенівського випромінювання, у вчених з'явилася надія прочитати, що написано в свитках.

Два неррзгорнутих сувої, що належить дослідити, зберігаються у Французькому інституті в Парижі і є частиною дивовижною колекції з приблизно 1800 документів, які були виявлені в 1752 році під час розкопок Геркуланума.

Ці сувої в сукупності представляють собою єдину збережену до наших днів давню бібліотеку. Велика частина документів зберігається в музеї Неаполя.

Вважається, що вілла, на території якої вони були знайдені, належала тестю Юлія Цезаря.

За минулі роки фахівці намагалися різними способами розгорнути близько половини сувоїв. Деякі з них в результаті були знищені, а сам процес розгортання призводить до вицвітання чорнила.

Дослідженнями керує професор кафедри інформатики Університету Кентуккі Брент Сілс. Він та його команда раніше застосували високоенергетичне рентгенівське випромінювання, щоб прочитати текст з пергаменту давньоєврейською мовою, якому близько 1700 років. Документ був знайдений в священному ковчезі синагоги в Ен-Геді в Ізраїлі і містить текст з біблійної книги Левит.

 
Команда вчених, що дослідує сувої
Diamond Light Source Ltd

Сувій з Ен-Геді написаний чорнилом на металевій основі, які можна роздивитися в рентгенівських променях. Сувої ж Геркуланума імовірно написані чорнилом на основі деревного вугілля або сажі, тобто за хімічним складом вони мало відрізняються від папірусу, і рентгенівське випромінювання нічого не виявить.

Чорнило також містять свинець, але професор Сілс вважає, що його кількість виявиться недостатнім для прочитання за допомогою рентгенівського випромінювання - в результаті команда вчених розробила нову технологію для вивчення тексту сувоїв. Вона включає в себе використання високоенергетичного рентгенівського випромінювання і штучного інтелекту (машинного навчання).

Комп'ютеру показують фрагменти сувоїв з написами, видними неозброєним оком. Таким чином виробляється алгоритм машинного навчання. Згодом комп'ютер зможе виявляти і вивчати різницю між порожніми і заповненими текстом ділянками папірусу при рентгенівському скануванні, зокрема визначатиме відмінності в структурі волокон папірусу.

Надалі ця технологія може бути використана для розшифровки тексту непрочитаних сувоїв.

 
Фрагмен сувою з Геркуланума
Andrew Brookes/Diamond Light Source Ltd

За словами Сілса, прочитане на свитках дозволяє припустити, що на них можуть бути записані принципи філософського вчення Епікура, яке з початку 1 століття до нашої ери поширилося на Рим.

Але сувої можуть містити також латинський текст. Це припущення засноване на тому, що в класичних римських бібліотеках були і грецька, і латинська секції. З цією думкою згоден і папіролог з Оксфордського університету доктор Дірк Оббінк, який бере участь в дослідженні.

"Тільки минулого року серед папірусів Геркуланума було виявлено новий твір Сенеки Старшого, можна тільки припускати, які ще відкриття обіцяє нам подальша розшифровка", - заявив вчений.

Оббінк сподівається, що сувої можуть містити і втрачені твори, наприклад вірші Сапфо або трактат Марка Антонія, написаний ним про своє власне пияцтво.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.