В англійському лісі знайшли таємниче стародавнє коло

Раніше невідому пам'ятку бронзової доби знайшли у прадавньому Лісі Діна в графстві Глостершир, після обстеження місцевості пристроєм лазерного сканування з літака.

Про це пише ВВС.

Ритуальну пам'ятку, відому як кільцевий насип, створили приблизно у 2000 році до Р.Х. Вона складається з валу у формі кола з кількома вапняковими каменями, які стоять вертикально.

 
Так знайдену пам'ятку у бронзову добу уявляє художник
ANNE LEAVER

Археолог Джон Хойл, який знайшов пам'ятку, сказав, що в Глостерширі подібних більше немає, і це "дуже значне" відкриття.

Пам'ятку знайшли під час використання лідара (технології отримання та обробки інформації про віддалені об'єкти за допомогою активних оптичних систем) для аналізу Лісу Діна.

Метод дослідників передбачав використання лазерних променів для створення 3D-опису поверхні землі, з видаленням дерев з ландшафту.

Пан Хойл повідомив, що вивчаючи дані, він помітив "незвичайну" місцевість у формі кола. Спочатку він думав, що це могла бути обладнана артилерійська позиція часів Другої світової війни.

 
Аналіз місцевості за допомогою лідара виявив незвичайний об'єкт у формі кола
FORESTRY COMMISSION

Але відвідавши місцевість, що знаходиться поблизу села Тіденхем, він зрозумів, що йдеться про пам'ятку, яка виникла у 1 500 - 2 500 роках до Різдва Христового.

"Це було дуже захопливо. Я розраховував знайти досить багато нових пам'яток за допомогою лідара, але нічого настільки цікавого, як це", - розповідає вчений.

Пам'ятка має діаметр приблизно 25 метрів. Вал являє собою насип з щебеню шириною 5 метрів, а також має принаймні 10 білих вапнякових стоячих каменів, кожен з яких не перевищує одного метра у висоту.

Пан Хойл повідомив, що кільцеві насипи були "поширеними у високогірних районах, у таких місцях, як Дербішир, Нортумберленд та Уельс", але це єдиний відомий напис у Глостерширі.

"Ніхто точно не знає, для чого вони використовувалися. Деякі зі знайдених асоціювалися з похованнями, і часто в таких місцях є залишки деревного вугілля, що свідчить про ритуали, пов'язані з вогнем", - додав він.

 
Так виглядає один зі стоячих каменів
ВВС

Знахідку представлять у новій книзі пана Хойла - "Приховані пейзажі Лісу Діна".

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.