У Кракові після тривалого ремонту відкрили найстарший у Польщі музей. ФОТО

У Кракові, після 10 років ремонту, урочисто відкрили Музей князів Чарторийських, у якому є, зокрема, найцінніша картина польських колекцій - «Пані з горностаєм» Леонардо да Вінчі.

Про це повідомляє Польське Радіо.

Відремонтований Музей князів Чарторийських у Кракові
Відремонтований Музей князів Чарторийських у Кракові
ФОТО: PAP/Jacek Bednarczyk

Від п'ятиниці, 20 грудня, у Кракові можна відвідати відновлений Музей князів Чарторийських. Найстарший у Польщі музей після 10 років урочисто відкрили у четвер, там представлені оновлені інтер'єри та на третину більша виставка.

Куратор у Королівському замку у Варшаві, доктор Артур Бадах наголосив, що колекція Чарторийських – це унікальна колекція надзвичайно важливих та цінних культурних об'єктів:

"Ми говоримо не тільки про художню цінність окремих творів, але не забуваймо, що Ізабела Чарторийська збирала також історично цінні предмети, що були свідками чогось, іноді у зв'язку з якоюсь легендою, що її оточувала".

За словами Артура Бадаха, колекція Чарторийських – це здебільшого унікальні предмети, що належали, наприклад, польським правителям, відомим письменникам, мислителям.

 
Фото: PAP/Jacek Bednarczyk

Найціннішим об'єктом у колекції є картина Леонардо да Вінчі "Пані з горностаєм", що займе особливий простір у музеї. Авторка монографії про цю картину Катажина Бік підкреслила, що це унікальний твір:

"Це абсолютно незаперечно найцінніша картина у польських колекціях. Не йдеться тільки про ціну, бо на мистецькому ринку вона могла коштувати буд-яку ціну.

Натомість йдеться про важливість, її місце у творчості Леонардо да Вінчі, про її новаторську рису. Ця картина є чудовим, завершеним портретом. І першим від античних часів портретом з твариною".

Найцінніша картина усіх польських колекцій - картина Леонардо да Вінчі
Найцінніша картина усіх польських колекцій - картина Леонардо да Вінчі "Пані з горностаєм" у Музеї князів Чарторийських
Фото: PAP/Jacek Bednarczyk

А на виставці картин, крім твору Леонарда да Вінчі, можна побачити роботи Рембрандта, Матейка та Яна Норбліна.

Ремонт у Палаці князів Чарторийських у Кракові тривав від 2010 року.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.