"Жнець смерті": у Канаді знайшли невідомий вид тиранозаврів. ФОТО

Вчені знайшли скам'янілі рештки невідомого раніше виду тиранозаврів, що жив 80 млн років тому на території сучасної Північної Америки.

Ці динозаври існували у Крейдовий період (145-66 млн років тому) і тепер вважаються найдавнішими тиранозаврами у Північній Америці, повідомляє ВВС. України.

 

Знахідка, за словами дослідників, дозволяє краще зрозуміти еволюцію тиранозаврів.

Знайдений тиранозавр був майже 2,5 метри заввишки й виглядав досить страхітливо.

Як і в інших хижих родичів, у нього була довга морда, характерні виступи на черепі, а також схожі на ножі для стейку зуби довжиною 7 см.

Назва тиранозавра – Thanatotheristes degrootorum – перекладається з грецької як "жнець смерті".

"Ми обрали ім'я, яке означає, що цей тиранозавр був єдиним відомим великим альфа-хижаком у ті часи в Канаді, жнець смерті", - пояснює Дарла Зеленіцьки, професор палеобіології з канадського університету Калгарі та співкерівниця досліджень.

"А його прізвиськом було "Танатос", - додає вона.

Танатос – божество-уособлення смерті у грецькій міфології.

Фрагменти черепа "Танатоса" – динозавра знайшов фермер і палеонтолог-аматор Джон Де Гроот у 2010 році під час подорожі біля селища Хейс на півдні штату Альберта.

"Щелепа була абсолютно приголомшливою знахідкою", - розповідав він тоді.

"Ми одразу зрозуміли, що це щось особливе, адже були чітко помітні скам'янілі зуби", - додавав він.

 

Тиранозаври були домінуючими наземними хижаками впродовж мільйонів років до зникнення динозаврів 65 млн років тому.

У часи пізньої Крейди, близько 80 млн років тому, тиранозаври у Північній Америці досягли величезних розмірів, однак їхніх скам'янілих решток знайдено не так і багато.

Зараз вчені сподіваються, що нова знахідка дозволить їм заповнити наукові прогалини в історії цих хижаків.

"Видів тиранозаврових було мало", - відзначає професор Зеленіцьки.

"Через саму природу харчових ланцюгів ці великі альфа-хижаки були рідкісними у порівнянні з травоїдними динозаврами", - пояснює вона.

Рештки іншого виду тиранозаврів, які жили на території сучасної Канади, - дасплетозавра – знайшли у 1970 році.


Дослідження про "Женця смерті" було опубліковане минулого місяця у науковому журналі Cretaceous Research, який фокусується на вивченні Крейдового періоду.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.