Китайські вчені виявили згадки про епідемії 3000-річної давності

Дослідники виявили на кістяних артефактах опис епідемій, що існували в давні часи і способи боротьби з ними.

Фахівці Комітету галузевих відділень Академії суспільних наук Китаю заявили про цікаве відкриття, повідомляє Урядовий кур'єр.

 

Йдеться про тексти "цзягувень", які є одними з найстаріших зразків китайської писемності. Записи на черепашачих панцирах і кістках, вчені вперше виявили в 1899 році під час розкопок руїн столиці династії Шан-Інь.

Сучасні вчені змогли розгадати письмена, з яких стало зрозуміло, що в ту пору для боротьби з епідеміями широко використовувалися чаклунство і жертвопринесення.

Однак описуються і протиепідемічні заходи стосовно державного та суспільного ладу.

У древніх текстах рекомендується ізолювати хворого і тільки потім приступати до лікування.

Також в ту пору вже створювалися спеціальні будинки для лікування.

На одній з кісток вчені виявили напис про епідемію хвороби, яка вразила і тодішнього правителя династії Шан-Інь. Було це три тисячі років тому, тому методи боротьби з епідемією передбачали жертвопринесення.

Але були і більш розумні заходи – наприклад, ізоляція хворих, а також організація спеціальних місць для лікування. Тобто, таке поняття, як карантин, існувало в Стародавньому Китаї вже 3000 років тому.

Фактично древні письмена повідомляють про карантинні заходи.

Крім того, на виявлених кістках для ворожіння, а також розписаних черепашачих панцирах вчені знайшли опис понад 50 видів різних захворювань.

Там же містився опис симптомів і їх осередки поширення.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.