На Шрі-Ланці знайшли найстаріші в Азії доісторичні стріли. ФОТО

У одній із печер на острові Шрі-Ланка археологи виявили докази найдавнішого використання луків і стріл поза межами Африки – наконечники, яким десятки тисяч років.

Про це повідомляє команда дослідників на порталі Science Alert.

 
Фото: M. C. Langley

"У Фа-Хен-Лені, печері в серці лісів вологої зони Шрі-Ланки, ми виявили безліч інструментів з каменю, кістки і зуба, в тому числі кілька маленьких стрілок, вирізаних з кістки, вік яких становить близько 48 тисяч років", - зазначають учені.

 
Фото: M. C. Langley

Як відомо, наразі найдавнішим доказом використання лука і стріл є знахідки з печери Сібуду в Південній Африці, яким близько 64 тисяч років. За межами Африки найдавнішими знахідками були луки, знайдені в Німеччині, віком не більше 18 000 років.

Оскільки луки і стріли в основному зроблені з матеріалів, що дуже псуються, таких як дерево, сухожилля і волокна, то вони не залишають багато доказів для археологів. Таким чином, маленькі стріли, які знайшли в печері, є важливим відкриттям.

 
Фото: M. C. Langley

Докази використання на знайдених кісткових наконечниках стріл показують, що вони, швидше за все, використовувалися для полювання на важкодоступну здобич в тропічних лісах. Це були, мабуть, в основному маленькі мавпи і ратуфа, відзначають дослідники.

 
Фото: M. C. Langley

Один з авторів дослідження, Майкл Петраглія, відзначив при цьому, що "докази на Шрі-Ланки показують, що винахід луків, стріл і одягу відбувався неодноразово і в різних місцях, в тому числі в тропічних лісах Азії".

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.