Стародавні крокодили, що могли бігати, як страуси. ФОТО

Група палеонтологів заявляє, що деякі стародавні крокодили могли пересуватися на двох лапах.

Про це, на їхню думку, свідчать прекрасно збережені скам'янілі сліди, виявлені у Південній Кореї, пише кореспондент BBC News з питань науки Джонатан Амос.

Так художники уявляють крокодилів, що могли ходити на двох лапах
Так художники уявляють крокодилів, що могли ходити на двох лапах
A.ROMILIO/UNIVERSITY OF QUEENSLAND

Вчені виявили близько сотні таких відбитків завдовжки 18-24 см – тварини ймовірно залишили їх у мулі біля давно зниклого озера у часи раннього Крейдового періоду, 110-120 млн років тому.

Палеонтологи кажуть, що ця знахідка може змінити наше сприйняття крокодилів.

"Люди звикли думати, що крокодили мало що роблять – що вони просто лежать днями десь на берегах Нілу чи річок Коста-Рики. Ніхто не думає, а що як ці істоти могли ходити на двох лапах і бігати, як страус чи Тиранозавр Рекс", - відзначає заслужений професор Університету Колорадо Мартін Локлі у розмові з BBC News.

Нове дослідження має викликати палкі дебати, адже навряд чи всі вчені погодяться з висновками про "дволапих крокодилів".

Професор Локлі та його колеги назвали тварину, яка залишила знайдені сліди, Batrachopus grandis.

Хоча її фізичних решток наразі не виявили – всі уявлення про неї ґрунтуються виключно на відбитках.

Так виглядають ті самі сліди
Так виглядають ті самі сліди
KYUNG SOO KIM/CUE

Ці сліди дуже схожі, хоча й набагато більші, на сліди викопних крокодилів Batrachopus, що жили на десятки мільйонів років раніше у Юрський період.

Ті давніші крокодили, втім, були чотирилапі – пересувалися на чотирьох кінцівках.

Утім, як каже професор Локлі, єдиним поясненням слідів, знайдених зараз у Південній Кореї, може бути те, що були крокодили, які ходили на двох лапах.

За його словами, відбитки збереглися дуже чіткими, їх можна детально роздивитися.

"Вони ставили одну лапу перед іншою. Вони навіть могли б пройти тест на тверезість. Але немає відбитків передніх лап", - аргументує вчений.

На користь теорії про "дволапих крокодилів", які мали більш вертикальну поставу, свідчить і глибина слідів, зокрема глибші відбитки п'яток, каже керівник досліджень професор К'юнг Су Кім з південнокорейського Національного університету Чінджу.

Вчені вважають, що сліди належать істоті завдовжки 3 м
Вчені вважають, що сліди належать істоті завдовжки 3 м
KYUNG SOO KIM/CUE

"У купі з тим, що ми не виявили будь-яких відбитків хвоста, стає зрозуміло, що ці істоти пересувалися на двох лапах", - пояснює вчений.

За його словами, вони рухалися, як багато динозаврів, але сліди не належать динозаврам, адже ті (як і їхні нащадки птахи) спиралися скоріше на пальці ніг.

"Крокодили ж ходять на стопах ніг, лишаючи чіткі відбитки п'яток. Так само, як люди", - додає професор.

А професор Локлі вважає, що нові сліди дозволять по-новому пояснити схожі відбитки, які він з колегами виявив у 2012 році – тоді вчені вважали, що знайшли трохи гірше збережені і молодші відбитки гігантських літаючих рептилій, відомих як птерозаври.

Зараз же Мартін Локлі припускає, що ті відбитки також могли зробити "дволапі крокодили" Batrachopus.

У Півленній Кореї знайшли багато старовинних слідів, але порівняно мало кісток
У Півленній Кореї знайшли багато старовинних слідів, але порівняно мало кісток
KYUNG SOO KIM/CUE

Інший вчений – професор Філ Меннінг з Університету Манчестера – вважає, що сліди справді "дуже цікаві" і потребують детального вивчення.

Однак він сумнівається у тому, що їх справді могли залишити "прямоходячі крокодили".

За словами вченого, манера руху сучасних крокодилів показує, що навіть коли вони пересуваються швидко, їхні лапи рухаються від тіла, а не до нього – як на виявлених доріжках слідів.

"Як на мене, то їх зробив хтось з динозаврів. Чи був то крокодил, ми, на жаль, не знаємо, адже немає викопних кісток, які б про це свідчили", - резюмує професор Меннінг.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.