У Польщі натрапили на скелети дітей з монетами у роті

На південному сході Польщі робітники натрапили на скелети дітей з монетами у роті.

Під час дорожніх робіт знайшли 115 могил, передає НВ.

 

Багато монет датують правлінням польського короля Сигізмунда III Вази (1556-1632) та Іоанна II Казимира Вази, який був королем Польщі та Великим Князем Литовським з 1648 до 1668 року.

Традиція класти у поховання монети відома з давнини. У Греції вірили, що потрібно заплатити Харону, який перевозить душі у царство мертвих.

"З історичних джерел ми знаємо, що тут 1604 року вже була велика парафіяльна церква з садом, школою і кладовищем. Ймовірно, вона існувала вже з 1590 року", - розповіла археологиня Катаржина Олешок.

Усі тіла лежали головами на захід і руками по боках. Одна могила містить тіла 4 дітей. Вони лежали тісно, але не один на одному.

"Розташування скелетів, стан їх збереження показує, що знахідка є католицьким церковним кладовищем, про яке напевно подбали. Жодна могила не пошкоджена іншими. Мешканці точно знали, де у них могили, і дбали про них", — сказала Олешок.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.