АНОНС: У Запоріжжі відбудеться літературно-мистецький фестиваль Toloka. Історичні події

Презентація книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», проєкт «Яка твоя історія?», кінохроніка «Дніпро в бетоні» та багато іншого серед історичних заходів фестивалю Toloka.

З 13 по 23 серпня в Запоріжжі відбудеться літературно-мистецький фестиваль Toloka. На ньому буде й історична локація. "Історична правда" розповідає про ключові заходи, які відбудуться на цьому майданчику.

 

1. Презентація книги Віктора Брехуненка "Україна й українці. Ім'я як поле битви"

 

 

Час: 16 серпня

Професор історії з Дніпра Віктор Брехуненко досліджує ранньомодерні часи та спеціалізується на українському козацтві, інших козацьких спільнотах, Гетьманщині та українсько-російських стосунках. 

У своїй книзі Брехуненко досліджує походження назви "Україна", пояснює, звідки взялася ідентичність "українці" та "український народ", та як на цьому спекулювали в усі часи.


2. Презентація Вахтанга Кіпіані "Чому Медведчук виступає проти Стуса?"

 

 

Час: 15 серпня

Поки тривають суди, і Віктору Медведчуку ще не вдалося заборонити розповсюдження книжки "Справа Василя Стуса" "у будь-який спосіб на будь-якій території", її автор, Вахтанг Кіпіані має можливість і далі проводити презентації книжки у різних містах.

Цього разу він розповість про справу Стуса в Запоріжжі, на фестивалі Toloka. Там же можна буде купити цю книжку — видавництво якраз додрукує новий наклад, бо попередні розкупили вщент.


3. Дискусія: Генетика та генеза південноукраїнських міст

Час: 16 серпня

16 серпня про генезу міст Півдня України дискутуватимуть відомі українські історики Сергій Леп'явко, Віктор Брехуненко, Володимир Мільчев та Сергій Білівненко.

Серед питань, що підійматимуться під час дискусії — традиційні південноукраїнські поселення та адміністративний устрій, національний та соціальний склади населення Півдня України в різні періоди, наукова та псевдонаукова полеміка навколо дат заснування південноукраїнських міст тощо.


4. Квест "Пошук скарбів" від проєкту "Догори Дриґом"

Час: 15 та 16 серпня

"Догори Дригом" — це проєкт, який допомагає школярам підготуватися до ЗНО з історії через квести, ігри та за допомогою різних незвичних не ненудних методик. В рамках фестивалю Toloka вони проведуть квест "Пошук скарбів". 

Учасники команди повинні за певний час знайти і зібрати предмети зі списку. За кожен знайдений предмет нараховуватимуться бали, а виграє та команда, яка отримає найбільшу кількість балів, або та, що першою закінчить весь список.

Квест історичний, а отже шукати доведеться історичні артефакти.


5. Презентація виставки проєкту "Яка твоя історія?"

 

 

Час: 15 та 16 серпня

Проєкт "Яка твоя історія" збирає ретро-світлини. Мета — активізувати історичну пам'ять та добитися того, щоб фотографії з сімейних альбомів не знищували, а зберігали як історичну реліквію.

Засновники проєкту закликають усіх бажаючих поділитися власними родинними фото, кінохроніками та сімейними історіями. Усе це публікуються на Фейсбук-сторінці проєкту, а найцікавіші світлини показують на виставках. 

На фестивалі Toloka буде представлено 20 повноформатних ретро-світлин. 15 та 16 серпня засновники проєкту розкажуть про кожну з них докладніше.

6. Екскурсії Запоріжжям від відомих істориків, краєзнавців та урбаністів

Час: 15, 16, 17, 20 та 22 серпня

Протягом всього фестивалю всі охочі зможуть безкоштовно відвідати тематичні екскурсії різними частинами міста Запоріжжя. 

Зокрема, 15 серпня урбаністка Наталія Лобач проведе екскурсію Шостим селищем — житловим масивом, створеним у 20-30-ті рр. видатними вітчизняними архітекторами під впливом конструктивістської архітектури. 

16 серпня екскурсоводка Валентина Вініченко гулятиме центральною частиною Запоріжжя. Екскурсанти дізнаються про життя у місті у 50-х роках. 

17 серпня краєзнавець Роман Акбаш проведе всіх бажаючих по забутих менонітських стежках Верхньої Хортиці, а 20 серпня розкаже про Шенвізе — ще один менонітський куточок Запоріжжя. 

22 серпня історик Валерій Стойчев розкриє таємниці Соборної вулиці міста Запоріжжя. Ця екскурсія відбудеться в історичній частині міста.

7. Виставка "Листи з провінції"

Час: протягом всього фестивалю 

Автори виставки пропонують подивитися на звичні і повсякденні колись листи, як на історичний документ, у якому "поміж рядків" відображені побут, історичні події або навіть цілі епохи. Відвідувачів виставки "навчать" читати старі листи, а також запропонують написати листа майбутнім поколінням.


8. Показ архівної кінохроніки з фондів центрального державного архіву кінофотофонодокументів ім. Г.С. Пшеничного 

Коли: 16 серпня 

Серед кінохроніки буде представлений— агітаційний документальний фільм українського режисера Арнольда Кордюма "Дніпро в бетоні", знятий у 1930 році. Він про Дніпро та Дніпровські пороги, будівництво Дніпрогесу, новий соціалістичний побут та селище будівельників. Фільм триває 27 хвилин.



Організатори гарантують дотримання усіх карантинних норм, що будуть дійсними на час проведення фестивалю - 13-23 серпня.

Фестиваль працює відповідно до вимог карантину, волонтери та охорона стежитимуть за дотриманням цих вимог з боку відвідувачів. Відвідувачі, які не дотримуються заходів безпеки, не будуть допущені до публічних заходів.

Проєкт "Літературно-мистецький фестиваль Toloka" реалізується ГО "Мейнстрім" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)


Матеріал підготувала журналістка та блогерка Тетяна Гонченко.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.