Спецпроект

Фельдман і альпаки: поруч з пам'ятником Голодомору в Харківській області нардеп поселив тварин

Поруч з пам'ятником жертвам Голодомору з'явилася "Долина альпак" Фельдман-екопарку. Це сусідство викликало хвилю обурення в соціальних мережах.

Про це повідомляє Kharkiv Today.

 

Близько тижня тому в Дергачівському районі Харківської області поруч зі скульптурою Меморіалу жертвам Голодомору встановили різнокольорову табличку "Фельдман Екопарк", що викликало гнів і непорозуміння у деяких користувачів соцмереж. На їхню думку, це прояв неповаги до пам'яті загиблих під час геноциду українського народу 1932-1933 років.

Як повідомив прес-секретар "Фельдман Екопарку" Олексій Костюченко, табличку встановили, щоб автомобілістам було простіше знайти вхід до екопарку. Сусідство з пам'ятником Голодомору їх не збентежило, так як порушень ніяких немає.

"Справа в тому, що там, навпроти другого входу до " Фельдман Екопарку ", знаходиться наша локація, яка була відкрита в середині вересня. Вона називається "Долина альпак".

Оскільки людям дуже складно розібратися, як туди правильно потрапити, там були встановлені ці букви, щоб люди розуміли, як туди проїхати. А то вони починають навіть у поліції з'ясовувати, де знаходиться "Долина альпак", куди вони так хочуть приїхати", — розповів Костюченко.

За словами представника екопарку, в минулі вихідні в цій зоні проводилися змагання лучників, в яких брали участь також жителі інших регіонів. Табличка нібито і їм допомогла дістатися до місця.

На питання про те, чи враховували при монтажі таблички наявність поруч пам'ятника, Костюченко відповів: "все знаходиться поруч з чимось".

"У мене немає інформації, що хтось обурюється. Нам не надходили такі повідомлення. Ніхто не дзвонив і не писав на цю тему. Це знаходиться поруч з входом. Сам парк теж знаходиться поруч з пам'ятником.

Поруч з пам'ятником знаходиться кафе чи то "У м'ясника", чи то "У мисливця". Там ще купа всього знаходиться. Його ж поставили там просто так, там же немає ніяких поховань, правильно?", — зазначив Костюченко.

Альпаки пасуться в ста метрах від пам'ятника, напис встановлено ближче, відразу біля паркану тієї самої долини альпак. У екопарку кажуть, що це їхня земля.

Пам'ятник знаходиться біля транспортної розв'язки автомобільної дороги Харків — Москва і окружної дороги Харкова в Дергачівському районі. Його встановили при президенті Віктору Ющенку з метою відновлення історичної пам'яті про жертви тоталітарного комуністичного режиму і в пам'ять про українських селян, які померли від голоду в Харківській області.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.