«Живий ланцюг», виставки: у Києві анонсували заходи до Дня Соборності

Із нагоди Дня Соборності, який відзначається щорічно 22 січня, у столиці відбудуться меморіальні заходи, національно-патріотичні проєкти, тематичні виставки, мистецькі акції тощо.

Як передає Укрінформ, відповідний план заходів затверджено у Київській міській державній адміністрації.

 

Так, 22 січня відбудуться церемонії урочистого покладання квітів до пам'ятників Т. Шевченку та М. Грушевському.

Також 22 січня громадська спілка "Центр національно-патріотичного виховання" проведе акцію "Живий ланцюг Соборності" на мосту Патона.

21-22 січня урочистості з нагоди Дня Соборності України за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, учасників антитерористичної операції/операції об'єднаних сил у Донецькій та Луганській областях, громадських і релігійних організацій, представників закордонного українства, діячів науки та культури тощо проходитимуть у всіх районах м. Києва.

До 25 січня в Міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці "Молода гвардія" триває книжкова виставка "Соборна Україна: від ідеї до життя".

20 січня у Публічній бібліотеці імені Лесі Українки для дорослих м. Києва пройде лекція "День Соборності України".

Також 20 січня у Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" проходитиме фотовиставка "Україна – єдина!".

21 січня в Центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка для дітей м. Києва відбудеться проведення години державності "Нам берегти тебе, Соборну і Єдину".

22 січня релігійні громади м. Києва проводитимуть молебні за єдність Української держави.

Із 17 до 22 січня у навчальних закладах столиці відбудеться проведення тематичних уроків, годин, зустрічей, проєктів, акцій, просвітницьких, меморіальних, творчих заходів, екскурсій, квестів, флешмобів, покладання квітів до меморіальних дошок, у тому числі – в онлайн-форматі з висвітленням на платформі Електронного освітнього простору позашкілля Києва "Все буде Добре! ОК!", на офіційному вебсайті та соціальних мережах Департаменту освіти і науки, закладів освіти.

21 січня в Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" пройде літературно-музична композиція "Соборна країна навіки єдина!".

Із 18 до 22 січня триватиме міський етап Всеукраїнського фотоконкурсу "Україна – це ми!".

21 січня у музеї "Становлення української нації" відбудеться освітньо-просвітницький захід "Соборна Україна – моя Гідність".

Із 21 січня до 6 лютого у читальній залі Державного архіву м. Києва триватиме виставка архівних документів "До Дня Соборності України".

Також протягом усього року на веб-сайті Державного архіву м. Києва триватиме виставка архівних документів до 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки та з нагоди проголошення IV Універсалу Української Центральної Ради.

22 січня Україна відзначає День Соборності, приурочений до Акту об'єднання цього дня Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначають із 1999 року згідно з Указом Президента України від 21 січня 1999 року № 42/99.

21 січня 1990 року патріотичні сили організували "живий ланцюг" між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом, який символізував духовну єдність між східними та західними регіонами України.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".