Українська правда
Історична правда

Розкопки у м. Буську Львівської обл.

Згідно з запитом головного рабина Києва та України Якова Дов Блайха та дозволом міськради міста Буська від 14 серпня 2006 р. № 207, а також відповідно до Положення про Державну міжвідомчу комісію у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій, члени громадської організації Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" провели 14-23 серпня 2006 р. пошукові роботи в місті Буськ Львівської області, на місці, де, згідно зі свідченнями місцевих мешканців, під час фашистської окупації відбувалися масові розстріли єврейського населення.

Роботи було виконано відповідно до положень тимчасового Розпорядження щодо проведення на території України пошуків, ексгумації та перепоховання решток осіб, які загинули під час воєн, депортацій та політичних репресій, та з дотриманням єврейських звичаїв і традицій.

Зокрема було заборонено переміщувати знайдені рештки, забирати супутні матеріали (за винятком предметів, що є прямими свідченнями вбивств, а саме: гільз, куль та різного типу зброї).

В другій половині 1942-першій половині 1943 рр. єврейське населення Буська було знищено. Вдалося знайти рештки 450 людей, зокрема 26 дітей. Розрахункова кількість розістріляних - понад тисяча осіб.  

Проект "Голокост від куль: масовий розстріл євреїв в Україні 1941-1944" демонструється в "Українському домі" (Київ, Хрещатик, 2) з 9 вересня по 3 жовтня 2011 року. Вхід вільний