Комахи, яким 40 млн років. ФОТО

"Історична Правда" з'їздила до Львова, де завершується капітальний ремонт головної будівлі Природознавчого музею НАН України. 20 років тому природознавчий був найбільш відвідуваним музеєм Львова - міста музеїв. Заклад є одним із п'яти фіналістів конкурсу "Динамічний музей".

Поки ІП готує велику екскурсію фондами музею, пропонуємо вам малесеньку часточку наукового доробку інституту. Йдеться про колекцію викопних комах-одноденок, які десятки мільйонів років тому застрягли у смолі і чудово в ній (тобто в бурштині) збереглися до наших часів.

Добірку яскравих фото з колекції українських та закордонних музеїв для ІП підготував і прокоментував старший науковий співробітник Львівського природознавчого музею НАНУ, кандидат біологічних наук Роман ГОДУНЬКО:

- Одноденки як група дуже цікава, бо це одні з найдревніших комах. Вже 300 мільйонів років тому одноденки були процвітаючою групою. Їхні личинки живуть у воді від 6 місяців до 2-3 років, а дорослі комахи (після линьки) літають над потоками або коло них.

Дорослі не харчуються, і все їх завдання зводиться до продовження роду, живуть дорослі від 1 дня до 2 тижнів (тому і назва - одноденки). Ось якраз під час польоту вони й потрапляли у в'язку смолу еоценових дерев понад 40 млн років тому, і добре збереглись у камені й до наших днів.

Зображеним на цих фото комахам - щонайменше 40 мільйонів років, а одноденці на третій світлині (тій, що з формація Крато у Бразилії - понад 100 мильйонів років. Тобто вона жила у світі, де динозаври були ще чисельною групою.

У поданому списку представлено кілька колекцій, які є доступні для науковців. Значна частина бурштинових чи викопних матеріалів зберігається також у приватних колекціях, проте їхній опис ускладнений.

Якщо виявиться, що у приватного колекціонера є в колекції бурштин з новим видом, то за рекомендацією Міжнародного кодексу зоологічної номенклатури (це документ, який регулює правила опису нових для науки видів) такий бурштин слід було б передати у науковий чи публічний інститут, де б він зберігався за відповідних умов - картотека, колекція, охорона, інформація тощо.

Але часто, приватні колекціонери не хочуть цього робити, або ж пропонують викупити в них екземпляр нового виду. При цьому ціни, наприклад, для одноденок, сягають 2000 євро за бурштин. Не кожен музей може дозволити такі покупки, а без цього описані види з приватних колекцій часто губляться, перепродаються... і потім невідомо, де вони.

Подібні колекції почали формувати ще в XVI-XVII століттях, але справжній науковий підхід до вивчення викопних комах використовується з 1820-30-х років. Наприклад перші види викопних одноденок були описані в 1854 році, і ці екземпляри зараз зберігаються в Берлінському природничому музеї Гумбольтівського університету... власне, тому і збереглись так довго, бо це був музей.

Львівська колекція формувалась на зламі XIX-XX сторіч, завдяки тому, що була можливість купувати приватні збори, а потім Львів був частиною Польщі, яка володіє багатими запасами балтійського бурштину.

Київська колекція сформована порівняно недавно, має понад 10 тисяч екземплярів бурштинових комах з рівненського бурштину. Зібрана вона за допомоги спонсорів і зусиллями старшого наукового співробітника Інституту зоології НАН України Євгена Перковського. Гданська колекція одна з найбільших і містить представників майже усіх груп комах у викопному стані. Те саме можна сказати і про колекцію з Кракова.

Переважно колекції формуються за рахунок конкретних спеціалістів, котрі займаються якоюсь групою тварин, і концентрують у себе матеріал. Потім доповнюється матеріалами приватних колекціонерів, які можуть передавати в дар свої збори за умови, що колекція буде названа на їхню честь, і всюди буде позначена прізвищем дарувальника.

Така колекція є і в нас у Львові - це колекція Штокля. Правда, це сучасні комахи, але принцип однаковий - банкір збирав метелики, фінансував учених і їх експедиції, а потім передав у дар музею колекцію, яка довічно носитиме його ім'я).

Ще один спосіб віддячити дарувальникам і меценатам - назвати тварину яка є новою для науки в честь цієї людини. Таких випадків у зоології, і у описах викопних і сучасних комах - багато. На честь А. Фереці (польського колекціонера бурштинів) я назвав новий для науки вид Burshtynogena fereci.

Найближчим часом дивіться на ІП фоторепортаж з екскурсії фондами Львівського природознавчого музею.