21 квітня 1917

21 (8) квітня 1917: Український національний з'їзд

Всі почували себе на з'їзді, як в свої хаті, як сини однієї сімʼі. Зустрічались, як рідні брати, котрих недоля розлучила на багато літ

В Київі закінчився український національний з'їзд, скликаний "Центральною Радою". З'їзд засідав в залі купецького зібрання три дні - 6, 7 й 8 квітня.

Багато народу прибуло на цей з'їзд. Тут були представники од українців-матросів Балтійського та Чорноморського флотів, од українського війська, робітників, духовенства, учителів та селян.

Всі почували себе на з'їзді, як в свої хаті, як сини ідноі семʼі. Зустрічались, як рідні брати, котрих недоля розлучила на багато літ.

Засідання одкрив наш шановний професор Михайло Сергієвич Грушевський, який сказав дуже гарну й дуже щиру промову. Він звернувся з привітанням до салдат, селян та робітників.

На зʼїзді згадали про тих борців, що полягли за волю народа й проспівали їм "Вічну память". Окроме було вшановано памʼять тих борців, що полягли за волю України — всі з глибоким почуттям проспівали "Заповіт".

Більша частина першого дня була присвячена привітанням та виборам, презідіума (керовничих) зʼїзда. Першими обговорувалися питання про те, який лад повинен бути на Україні й яке становище займе Україна що до Росії. Порішили, що ми всі повинні домогатися автономії для України й федеративної демократичної республіки для Росії.

На засіданні підпоручик Михновський зробив заяву, що 4-го квітня українська депутація була в ставці верховного главнокомандующего й просила дозволити складати окреме українське військо. Генерал Алексєєв дозволив скласти поки що дві бригади війська.

Далі Михновський заявив, що українська депутація зараз була з таким же проханням у воєнного міністра Гучкова, який приїхав до Київа. Міністр тоже дозволив складати поки що дві бригади українського війська, а потім, коли він добре обміркує це питаннє, то може дозволить складати і цілий корпус.

Михновський так закінчив свою промову: "Це військо буде боронити волю України й забезпечить її щастя в майбутнім. Нехай живе вільна Україна вкупі з вільною Росією".

На другий день з'їзд вітали представник краєвого (обласного) комитета партії народньої волі - Григорович-Барський, представники од євреїв, поляків, чехів, грузинів та иньші.

Особливу увагу звернув з'їзд на привітання губернського комісара Суковкина. Він дуже жалкував, що не вміє добре балакати по українському й через те мусить сказати свою промову на російській мові.

Київський губернський комісар Михайло Суковкін. На Всеукраїнському національному конгресі він пообіцяв, що російський уряд почує українців

Суковкин в своїй промові сказав, що тимчасовий уряд прислухається до голоса України й рахується з ним. Вже й тепер український народ має скрізь своїх представників. Вони є й в губернськім виконавчім комітеті, з якими він, Суковкин, працює в згоді.

Нехай же ця згода буде між українцями й урядом. Тепер український народ не тільки має право, але навіть і повинен висловиться про те, якого ладу він бажає на Україні, бо тимчасовий уряд прислухається до голоса українського народа.

Промову свою Суковкин закінчив по українському: "Нехай живе вільна Україна вкупі з вільними народами Росії". Великий вибух оплесків заглушив його слова.

Грушевський підійшов до Суковкина й розцілувався з ним.

Сильне вражіння зробила на з'їзд промова єпископа уманського Дмитра. Він звернувся до зʼїзда з такою промовою: "Вітаю вас. Мене ніхто на це не уповномочував, але мене привело сюди моє серце, яке дала мені мати-Україна. Працюймо з Богом на користь нашої дорогої матері-України".

Промова ця була сказана по українському. Крики "слава" залунали на всю залу. Третій день був присвячений виборам Центральної Ради. В Раду ввійшло щось до 150 душ. Головою Ради вибрали М.С. Грушевського. З тих членів, що ввійшли в Раду, виділять виконавчий комітет для постоянної праці. Комитет буде складатися з 30 душ.

Після виборів вирішили послати привітання всім народам Росії. На останку заспівали наш український національний гімн – "Ще не вмерла Україна".

На з'їзді обмірковувалось багато цікавих питань про майбутній лад на Україні, про наші стосунки до иньших народів, що живуть вкупі з нами, про ті багатства, що на Україні, та инши питання.

З'їзд, миж иньшим, постановив: требовать от тимчасового уряду, щоб він заборонив: 1) продаж і заклад землі та лісів, 2) довгострочну аренду земель, 3) вирубовати ліси, 4) продаж, залад і довгострочну аренду природних багацтв (угля, руди і т. д.), 5) продаж, заклад й довгосрочну аренду фабрік і заводів. Требувать, щоб ця заборона считалась дійсною на всій Україні з 1-го марця 1917 року, до того часу, поки ці питання не вирішать Установчі Збори.

Вільна Україна, 1917, № 3, С. 7-8.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.