Фільм «Северин Наливайко. Остання битва» знімають на Київщині. ФОТО

Козацькі баталії, постріли, вибухи, бої на шаблях, коні, каскадерські трюки…Усе це відбувається на Київщині в с. Порадівка Васильківського району.

Саме там вже кілька днів поспіль знімають історичну драму-реконструкцію "Северин Наливайко. Остання битва", прем’єра якої запланована на осінь цього року, повідомляє ІА Погляд.

 

Северин Наливайко вважається забутим національним героєм, який очолював повстання 1595-1596 років в Україні й Білорусі. Це був перший організований рух, що започаткував епоху національно-визвольної боротьби українського народу проти польського поневолення.

Події 1595-1596 років справили таке сильне враження на польську громадськість, що шляхта почала називати українсько-білоруську православну опозицію "наливайками". А Михайло Грушевський зазначав, що "скоро по смерти Наливайко виріс до розмірів бунтівника-претендента на корону, кандидата на українського короля".

 

Пригадати ім’я героя, увічнити його пам’ять і покликана стрічка "Северин Наливайко. Остання битва", яка змальовує бій під Солоницею на Полтавщині, де, за різними історичними даними, загинуло близько 5 тисяч чоловік.

Северина Наливайка було взято в полон, а через кілька місяців катування у польській в’язниці жорстоко страчено у Варшаві. Так трагічно завершилася військова та політична кар’єра одного з найталановитіших полководців й одного з найулюбленіших народних героїв України, оспіваного в піснях, думах, художніх творах.

 

Зйомками фільму займається компанія "Дія фільм" на замовлення Міністерства культури України. Кошторисна вартість проекту, за даними prozorro, становить 5 350 000 грн.

 

Чому для зйомок було обране с. Порадівка, що на Васильківщині, розповідає продюсер Роман Негрієнко:

"Дана локація була обрана через доцільність та свою ладшафтність. Ці пагорби дуже кінематографічні, а невелика відстань від столиці (близько 50 км), де проживають усі, хто працює над фільмом, дозволяє кожному з нас щодня приїздити сюди як на звичайну роботу і не витрачати кошти на проживання, харчування тощо".

 

Підготовка до зйомок тривала кілька місяців: потрібно було зібрати творчу команду, знайти костюмерів, гримерів, провести кастинг акторів, підготувати сценарій, вибрати локації.

"Наразі у нас тут збудований козацький табір, який згодом перебудуємо в табір поляків", – розповів Роман Негрієнко – А ось для страти Наливайка ми обрали польський замок для відтворення старовинної Варшави, де й було страчено Северина Наливайка".

 

У знімальному процесі беруть участь дві команди реконструкторів, одну з яких очолює Олександр Харченко, який займається козацькою реконструкцією, інша команда відповідає за польську реконструкцію. Саме вони відповідальні за аутентичність костюмів: кожен ґудзик і навіть нитки мають виглядати так, як чотири століття тому.

 

Загалом знімальна група налічує більше 100 осіб. Команда акторів, яких більше 30, – талановита й відома. Серед акторів є народні артисти України з театрів імені Івана Франка та Лесі Українки.

Акторів обирали по типажу, щоб вони максимально були схожі на тогочасних героїв, а також велику увагу приділяли їх акторським здібностям та вмінню виконувати поставлені задачі.

 У ролі Северина Наливайка актор театру та кіно Євгеній Олійник

"Хочу зазначити, що наш фільм не лише про героїв, але й твориться героями, адже в тих умовах, в яких нам доводиться працювати, зважити хоча б на велику кількість нічних змін, на мою думку, це заслуговує великої подяки. Тож я вдячний усій нашій знімальній групі", – підкреслив Роман Негрієнко.

 

У фільмі є два головних актори: Северин Наливайко і його головний ворог – Калиновський.

Роль антигероя Калиновського дісталась Заслуженому артисту України Олександру Форманчуку, відомому глядачам за ролями у стрічках "Пес", "Друге життя", "Ментівські війни" тощо.

Олександр зізнався, що роль у фільмі "Северин Наливайко. Остання битва" вважає подарунком долі, адже завжди цікаво зніматись в історичних проектах, а особливо чоловікам, де є можливість потримати в руках старовинну зброю. А ще додав, що нині в нашій країні велика необхідність у такого роду фільмах: щоб під кутом тогочасних подій показати сьогоденну картину життя.

 

"Ми зобов’язані аналізувати нашу історію, хоча б ті уривки, які дійшли до нас. Слід розповідати про національних героїв нашим дітям, збагачуватись такими знаннями, – зазначає Олександр Форманчук. – В історії нашої країни дуже багато воєн, нас постійно хочуть загарбати, підкорити, відібрати нашу землю.

Але нам, українцям, треба цінувати те, що ми маємо, щоб показати світу нашу культуру. Для цього ми знімаємо історичне кіно, ставимо вистави в театрі".

А щодо ворожнечі, зокрема українців і поляків, яка була особливо гострою за часів Речі Посполитої, влучно відмітив: "Ми не маємо права тягнути за собою образу 400-річної давнини і далі нести цю агресію. Ми маємо це зупинити. Зараз інші часи, ніхто не повинен ворогувати. Ми маємо жити в любові один до одного".

 

Головного героя Северина Наливайка грає актор театру і кіно Євгеній Олійник, який має чималий досвід роботи в театральних виставах, серіалах, а ось в історичному проекті бере участь вперше.

 

"Северин Наливайко – складний персонаж. Він хоробрий, жорсткий, рішучий, адже підняти повстання в ті часи, не маючи ні війська, ні спорядження, ні коштів, було дуже складно і вимагало мужності і вольових рис характеру, – розповідає Євгеній Олійник.

– Для мене як актора велике щастя і честь грати такого багатогранного національного героя. Він мені імпонує, адже для мене важливо зображувати свого героя максимально правдиво, з усіма різноманітними емоціями.

Коли займаєшся улюбленою справою, про втому не згадуєш. Тому і я, і мої колеги викладаємось по повній, щоб створити дійсно якісний кінцевий продукт".

 

Оцінити готовий фільм українці зможуть наприкінці літа або на початку осені. Зйомки завершаться 29 квітня, потім розпочнеться довготривалий процес постпродакшену.

Читайте також:

Документальний фільм "Справа "Рифи" можна переглянути онлайн. ВІДЕО

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.