Спецпроект

1986: американський ТБ-сюжет про Чорнобиль. Порівняйте з радянським

Аварія на ЧАЕС сталася в суботу, 26 квітня. Офіційне радянське ТБ повідомило про неї в понеділок - скупою 20-секундною промовою диктора в програмі "Время". А ось який сюжет у цей же понеділок показав американський канал АВС. Порівняйте.

Новинний сюжет про аварію на ЧАЕС виробництва американського каналу АВС - зроблений через два дні після аварії, 28 квітня 1986 року. Хто пам'ятає чутки, які ходили в ті дні Україною, оцінить, чи коректно і по суті подана інформація.

"Історична правда" переклала сюжет українською, тож дивіться і читайте. Або просто читайте, бо перед сюжетом може бути 10 секунд реклами :(

------------

СТУДІЯ:

В СРСР сталася ядерна аварія - і радянська сторона це підтверджує. Радянська версія події: один із реакторів на Чорнобильській АЕС біля Києва пошкоджено. В Москві говорять, що є поранені і можуть бути загиблі.

СРСР міг визнати факт події через очевидні докази - радіація розповсюдилася далеко за межі Радянського Союзу, у Скандинавію. Детальніше - у сюжеті Діна Рейнольдса.

СЮЖЕТ:

Перше повідомлення про те, що щось не так, надійшло з цієї електростанції у східній Швеції. У робітників чергової зміни, які прийшли на роботу, було виявлено аномально високий рівень радіації.

І хоча такий рівень не шкодить здоров'ю, а на станції не було виявлено жодних неполадок, дослідження продовжили - і отримали повідомлення про таке ж загадкове зростання радіоактивного фону над усією Скандинавією.

Голова Президії ВР УРСР Валентина Шевченко згадує про Чорнобиль

Але жодних новин про якісь надзвичайні ситуації не було, тож стало зрозуміло, що проблема походить звідкись зі Сходу - з Радянського Союзу. Факт аварії радянським людям підтвердило ТБ сьогодні увечері (вперше про аварію головна інформаційна телепрограма СРСР "Время" повідомила в понеділок, 28 квітня - ось тут можна побачити оригінал - ІП).

Переклад повідомлення в ПРОГРАМІ "ВРЕМЯ":

"Як офіційно повідомила Рада Міністрів СРСР, на Чорнобильській атомній станції сталася аварія. Пошкоджено один із атомних реакторів. Приймаються заходи з ліквідації наслідків. Постраждалим надається допомога. Створено урядову комісію".

ПРОДОВЖЕННЯ СЮЖЕТУ:

Станція про яку йдеться, розташована в Україні і, як повідомляє журнал "Soviet Life" (ілюстрований англомовний двомісячник про життя в СРСР, орган радянської пропаганди на Заході. Очевидно, АВС була підписана на нього, бо далі в сюжеті показані журнальні фото - ІП), може похвалитися високим рівнем безпеки. Це біля Києва - міста з населенням 2,5 млн мешканців - і за тисячу миль від Скандинавії.

Це означає: що б там не відбулося, радіоактивна хмара рушила на північ, накривши сьогодні Польщу і Данію, де рівень радіації піднявся в 5 разів вище від звичайного, Фінляндію (вшестеро вище), Норвегію і Швецію.

КОМЕНТАР:

Том Вілкі з журналу "New Scientist":

"Схоже, що наразі це найбільша аварія за всю нетривалу історію цивільної ядерної енергетики".

СТУДІЯ В ЛОНДОНІ, ведучий Дін Рейнольдс:

Це означає, що ситуація значно гірша, ніж під час аварії на станції "Три Майл Айленд" (аварія на АЕС у Пенсільванії, яка вважається найважчою в американській атомній енергетиці - ІП) у 1979 році.

Експерти кажуть, що радіоактивна хмара сьогодні остаточно розсіється над Північною Атлантикою і не складатиме небезпеки. Але поки в СРСР залишається невідомою кількість постраждалих, ми не знаємо, яку шкоду ця хмара могла завдати у довгостроковій перспективі.

СЮЖЕТ (автор - Роджер Пітерсен, Вашингтон):

До катастрофи в СРСР було 50 працюючих атомних реакторів, які виробляли 11% усієї радянської електрики. Більшість радянських АЕС відрізняються від аналогічних станцій у США тим, що не мають герметичної оболонки довкола реактора.

Як КПРС ігнорувала попередження про можливу аварію. З архівів КДБ

Оці товсті бетонні споруди, які американці могли бачити на наших АЕС, побудовані довкола реакторів. Під час аварії на АЕС "Три Майл Айленд" витік радіації відбувся всередині такої захисної оболонки. На відміну від цієї, аварія в СРСР спричинила викид радіоактивних речовин на відстань від 600 до тисячі миль.

КОМЕНТАР:

Доктор Джеймс Маккензі, "Науковці небайдужі" (громадянська організація, заснована при Масачусетському технологічному інституті - ІП):

"Ця аварія і "Три Майл Айленд" - непорівнювані речі. Ситуація надзвичайно серйозна, що підтверджується 10-разовим зростанням рівня радіації - від Фінляндії і до Стокгольму".

СЮЖЕТ:

Доктор Маккензі каже, що подібна зміна радіаційного фону може бути спричинена тільки викидом радіактивних речовин із активної зони реактора - тобто відбулося розплавлення активної зони реактора або щось подібне.

На "Три Майл Айленд" відбулося часткове розплавлення - через нестачу води-охолоджувача паливо нагрілося до такого ступеню, що розплавилося. Але там активна зона була додатково захищена товстою бетонною гермооболонкою. У випадку ж із радянською АЕС нічого подібного не було, і розплавлення могло відбутися просто назовні реактора.

Є привід вважати, що аварія сталася ще кілька днів тому - за цей час радіація дісталася Скандинавії і було прийняте політичне рішення оприлюднити інформацію про подію.

КОМЕНТАР:

Тейн Ґустафсон, Центр Стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS - впливовий аналітичний центр у Вашингтоні - ІП)

"Можете бути впевнені, що рішення розкрити факт аварії було прийняте на найвищому рівні - без сумніву, самим Горбачовим. І, можливо, радянським лідерам потрібні були кілька днів, щоб вирішити, як подавати цей факт".

СЮЖЕТ:

Офіційних коментарів від президента США або його помічників дуже мало.

КОМЕНТАР:

Ларрі Спікз, речник Білого Дому:

"США переконані, що в ситуації немає жодної небезпеки"

СЮЖЕТ:

Радянський Союз стверджує, що це перша аварія подібного типу у країні, але відомо, що в 1958-му ядерний вибух убив кількасот людей і забруднив територію на кількасот миль на схід від Москви (йдеться про вибух на "закритому" хімкомбінаті під Уралом, внаслідок якого справді були забруднені значні площі на схід від Свердловську, але безпосередньо від вибуху ніхто не загинув - ІП).

Джерела у Вашингтоні кажуть, що аварія у Чорнобилі має бути дуже тяжкою, інакше радянська влада ніколи б не визнала її.

Дивіться також інші матеріали за темою "Чорнобиль"

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.