2001: 11 вересня - записи атак на обидві вежі ВТЦ і Пентагон

Нью-Йоркська телевізійна група знімала сюжет про роботу комунальних служб міста, коли раптом оператора привабив звук двигуна реактивного лайнера, який рухався повільно і низько. Це був перший із "боїнгів", які стали ракетами в руках терористів.

Загалом внаслідок терактів загинуло біля 3 тисяч людей з 59 країн, у тому числі українець Олег Венгерчук. Через цунамі та інші природні катастрофи гине значно більше, але 11 вересня 2001 року шокувало тим, що може наробити людина, перетворивши пасажирський лайнер на зброю масового знищення.

Розмах трагедії передає така деталь: біля 292 людей загинуло на вулицях довкола веж-близнюків, убиті палаючими уламками або тілами тих, хто вистрибнув із вікон Світового торгівельного центру.

Досі світ бачив подібне хіба що в бойовиках, знятих на іншому кінці американського континенту - в Каліфорнії. В голлівудських блокбастерах завжди знаходився хтось, хто запобігав найстрашнішому. У 2001-му такого героя не знайшлося.

Як американські журнали реагували на теракти 11 вересня. ФОТО обкладинок

11.09.2001 - це початок не тільки нового тисячоліття, але й нової американської війни. США досі витрачають гігантські суми на ведення кампанії в Афганістані та Іраку і чим це обернеться для їхньої економіки, невідомо.

На цьому відео - три "успішні" самогубчі місії. Дві вежі СТЦ і Пентагон. Зате тут немає вибуху четвертого літака - рейсу 93 компанії "Юнайтед", який мав атакувати урядові споруди у Вашингтоні, Білий Дім або Капітолій. Його пасажири, дізнавшись про теракти у Нью-Йорку, самі напали на зачинених у кабіні пілотів терористів. Літак розбився у полі в штаті Пенсильванія.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.