1964: кандидат у президенти США лякає виборців комуністами

Цей ролик - передвиборча реклама кандидата в президенти США від республіканської партії Баррі Ґолдвотера. Нам показують виступ Микити Хрущова, але слова радянського лідера перекладені, м'яко кажучи, невірно. Схоже на практику російського ТБ у 2004 році.

У виборчій кампанії на поста президента США в 1964 році основними були два кандидати - демократ Ліндон Джонсон (в.о. президента після убивства Кеннеді у листопаді 1963-го) і республіканець Баррі Ґолдвотер.

Останній представляв крило "яструбів" у Республіканській партії: вони вважали реформи Ліндона (відміна расової сегрегації, запровадження державного страхування, програми боротьби з бідністю) занадто радикальними, а загрозу війни з СРСР - дуже реальною.

На партійних "праймеріз" Ґолдвотер гучно переміг представника "ліберального" крила республіканців Нельсона Рокфеллера. У фінальній промові він сказав одну із найвідоміших своїх фраз: "Екстремізм на захист свободи - це не вада. Помірність у прагненні справедливості - не чеснота".

Під "помірністю" малося в тому числі й бажання Джонсона обмежитися невеликим (так спочатку планувалося) контингентом американських військ у В'єтнамі. Ґолдвотер же розцінював це як капітуляцію перед комунізмом і пропонував за потреби направити у В'єтнам і ядерну зброю.

Війна у В'єтнамі. Документальні ФОТО

В цьому ролику Ґолдвотер намагається переконати виборців, чому боротьба з СРСР така важлива. Починається політична реклама з американських школярів, які розпочинають свій день зі звичної присяги на вірність прапору США.

Цю ідилічну картину раз по раз порушує тодішній керівник СРСР Микита Хрущов, який експресивно розповідає комусь, хто розуміє російську, про те, як радянські люди били німців під Сталінградом і в Україні. І ще будуть бити, як треба буде.

При цьому в рекламі Ґолдвотера слова Хрущова перекладені абсолютно "зі стелі". "Ми вас поховаємо, - погрожує радянський лідер американським виборцям. - Ваші діти будуть комуністами!" Дещо нагадує практику російського державного каналу, який у 2004-му переклав слова Ющенка "Я готовий стати перед шахтарями на коліна" як "Я поставлю шахтеров на колени!" :)

Але повернемося до ролика. Після вступу з Хрущовим і школярами перед телеглядами з'являється сам кандидат. "Я хочу, щоб американські діти виростали американцями, - сурово говорить Ґолдвотер. - І вони виростуть, якщо в нас вистачить духу заявити про свою готовність чітко. Так чітко, щоб не треба було ніякого перекладу. Щоб була просто повага до країни, яка готова [до викликів], як жодна країна в історії".

Після цього звучить слоган кандитата: "Серцем ви розумієте, що він правий".

Значок кампанії Ґолдвотера 1964 року. Закликають робити вибір серцем

Натомість Джонсон узявся зображати свого конкурента як неадеквата, здатного розпочати ядерну війну. Команда демократа запустила відомий ролик "Ромашка" - з милою дівчинкою, яка обриває пелюстки у квітки, рахуючи їх, а потім раптом командний чоловічий голос розпочинає зворотній відлік до атомного вибуху. Месидж був зрозумілий - не хочете ядерної війни, голосуйте за Джонсона.

Тим часом Хрущов внаслідок партійного перевороту поступився своєю посадою молодому Леоніду Брежнєву і вже не так лякав американських виборців.

Хрущов на обкладинках американських журналів. ФОТО

На додачу Ґолдвотер примудрився зробити заяву на кшталт пропозицій відділити Донбас чи Галичину, які іноді з'являються в українському інеті. Кандидат сказав, що "було б добре, якби Східний берег [найбільш "ліберальні" на той час штати країни] відколовся і поплив у море".

Після такого від Ґолдвотера відвернулася навіть частина республіканців. Приміром, батько нинішнього кандидата в президенти США Метта Ромні Джордж (тодішній губернатор штату Мічіган) запропонував поправку в партійну програму, яка б "виключила правих екстремістів з партії".

Виборчий слоган республіканця почали пародіювати: "Головою ви розумієте, що він не правий" (In your head you know he’s wrong) і "Нутром ви розумієте, що він поїхав дахом" ("In your guts you know he’s nuts").

Зрештою Баррі Ґолдвотер отримав 38% голосів - один із найменших показників за всю історію американських виборів.

Ще два цікавих з історичної точки зору моменти.

На підтримку Ґолдвотера виступив Рональд Рейган. Полум'яний виступ "Час обирати" став неофіційним входженням кіноактора у політику, привернувши до нього увагу виборців. У 1966-му Рейган стане губернатором Каліфорнії, в 1980-му - президентом США.

100 років Рейгану. Журнальні обкладинки. ФОТО

В останні роки життя, у 1980-90-х, Ґолдвотер став добримуватися більш лібертарних поглядів - виступав на захист абортів, за легалізацію медичної маріхуани, за право геям відкрито служити в армії тощо.

Зараз його іменем названо навчальний центр ВПС США.

Дивіться також:

1983: Рейган називає СРСР "імперією зла". ВІДЕО

Українські передвиборчі листівки XX-го сторіччя. ФОТО

"Долой своеволие и безнаказанность чинуш!" Листівка Януковича 1990 року

2002: передвиборча реклама Богословської і Хорошковського. ВІДЕО

2007-2009: "Покращення життя вже сьогодні". Ролики Партії регіонів. ВІДЕО

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.