Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/videos/2013/03/1/115117/

1986: віртуальна 3D-модель міста Прип'ять - до аварії на ЧАЕС

01.03.2013
У 2006 році силами учасників форуму pripyat.com було розпочато роботу зі створення тривимірної моделі Прип'яті - міста енергетиків, збудованого у 1970 році для обслуговування Чорнобильської АЕС. Дещо з виконаної роботи її автори представили для "Історичної Правди".

"Ми хочемо зберегти Прип'ять хоча б у віртуальному просторі, зробити своєрідний музей, - сказав ІП президент громадської організації "Центр Прип'ять.com" Олександр Сирота. Хочемо дати можливість побачити місто таким, яким воно було в період свого розквіту".

Активісти не можуть створити музей реальної Прип'яті, тому що місто збираються зносити.

Наразі над проектом "Прип'ять-3D" працює невелика команда з 4-5 ентузіастів. Оскільки плани і креслення втрачені, вони працюють "у полі", обміряючи будівлі в натурі і фотографуючи вікна, двери тощо для текстур, які після обробки будуть накладені на моделі будівель.

Провідний організатор - колишній припятчанин Володимир Литовченко. Інші переселенці з міста надсилають свої фото Прип'яті, що допомагає відновити деталі архітектури і ландшафту.

Відпрацьована центральна частина міста - площа з основними прилеглими до неї вулицями. Створено повну модель території, з дорогами, бордюрними каменями, газонами, елементами благоустрою у вигляді ліхтарів, лавок, урн тощо.

Частина моделей готова практично повністю, як наприклад, типові прип'ятські дев'ятиповерхівки серії 121-60-25, ДК "Енергетик", ресторан "Полісся", магазини, "Білий дім" - багатоповерхівка із вбудованим магазином "Райдуга" в центрі, де жило станційне керівництво, каси "Аерофлоту", гуртожитки тощо.

Реліз альфа-версії проекту "ПРИП'ЯТЬ 3D" заплановано на 2015 рік. Реконструкція будівель робиться у 3D Max, з максимально доступною достовірністю та історичною відповідністю - так, як це було до квітня 1986 року.

"Мертва Прип'ять у тривмірному вигляді нам не потрібна. Вона вже є в дійсності, - кажуть ентузіасти. - Ми створюємо історію, пам'ять. Живу Прип'ять - таку, якою вона була до аварії".

Дивіться також:

1986: перше повідомлення про аварію на ЧАЕС по радянському ТБ. ВІДЕО

1986: новинний сюжет про Чорнобиль на американському ТБ. ВІДЕО

"Подвиг, рівний фронтовому". Як КДБ УРСР брав участь у ліквідації

Валентина Шевченко: "Провести демонстрацію 1 травня 1986-го наказали з Москви"

Початок Чорнобиля. КПРС ігнорувала попередження про можливу аварію

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".