Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/videos/2018/10/21/153117/

1933: Атентат Миколи Лемика на представника радянського консула у Львові

21.10.2018 _ Вахтанг Кіпіані
Постріл в обороні мільйонів. Як керівництво ОУН змусило світ заговорити про Голодомор? Чому головним виконавцем замаху обрали 18-річного юнака? І як склалася доля Миколи Лемика?

У 1933 році, коли на Великій Україні лютував Голодомор організований радянською владою, Микола Лемик здійснив атентат на начальника канцелярії радянського консульства у Львові Олексія Майлова.

Організація Українських Націоналістів у червні 1933 року вирішує привернути увагу світової спільноти до трагедії, що відбувається в Україні. Прийнято рішення здійснити атентат на радянського дипломатичного представника у Львові.

Однак цей акт не мав бути схожий на інші. Після успішного виконання оунівець мав залишитись на місці і здатися в руки поліції, щоб згодом на судовому процесі засудити дії радянської влади супроти українського народу.

Сьогодні виповнюється 85 років з того дня. "Історична правда" публікує запис телепрограми "Історична правда з Вахтангом Кіпіані": Резонансні вбивства. Майлов.

Вахтанг Кіпіані
Журналіст, історик, головний редактор сайту "Історична Правда"

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".