Спецпроект

Комунальний квест або Чому у Львові на будинках наліплено літери Z та H

Навіть "за бабці Австрії" у Львові не все було гладко й чисто. Бувало, що всю вулицю вкривало сміття або товстий шар багнюки. А що робити, якщо в тому болоті загубиться щось важливе? От, наприклад, приїхали пожежники гасити пожежу, а через болото після дощу не можуть знайти гідрант?

Доброго дня, шановні читачі "Історичної правди".

Гадаю, Вам неодноразово доводилося бачити у Львові на стінах такі таблички, правда?

Загадкова літера "H" на Вірменській, 22

Ну або такі...

Загадкова "Z" на Донцова

Зрештою, вони розвішані майже на кожній вулиці, котру забудовували до Другої світової війни, тож зустріти їх можна досить часто.

Проте мало хто знає, що з ними робити й чому їх повісили.

Мені розповів цю інформацію відомий екскурсовод та краєзнавець Петро Радковець, а вам я її переповідаю, доповнену деякими подробицями і власними спостереженнями.

Цій табличці може бути понад 100 років

 

Хоч львів'яни й згадують часи Австро-Угорщини лагідним "за бабці Австрії", все ж не все було гладко й чисто. Особливо чисто.

Бувало, що всю вулицю вкривало сміття або товстий шар багнюки. А що робити, якщо в тому болоті загубиться щось важливе?

От, наприклад, приїхали пожежники гасити пожежу, а через болото після дощу не можуть знайти гідрант?

 "Z" означає "зв'язок", "Н" -"гідрант"

 

Раціональні та розважливі австріяки вирішили мудро - поставити вказівники на гідранти (Н) і, заодно, на люки зв'язку (Z).

Користатися з них дуже просто, що продемонструє мій "асистент" на прикладі таблички на розі вулиць Друкарської та Вірменської.

Люк пожежного гідранту треба шукати 90 см ліворуч від таблички і 3,1 м від стіни. Діаметр підземної труби - 10 см

Найвища маленька тризначна цифра - порядковий номер чи то будинку, чи то гідранту, чи то таблички (правдоподібно, вівся реєстр, але достеменно нічого мені про це невідомо).

Число над літерою - діаметр труби. Числа зліва чи справа - відступ у метрах у відповідну сторону до гідранта. Нижня цифра - відповідно, відступ від будинку до гідранта.

Що ж ми маємо тепер? Як вирішують цю проблему теперішні мешканці Львова, за 90 років після прощання з Австро-Угорською монархією та Найяснішим Цісарем?

Сучасний варіант. Бюджетний...

 

Якщо австріяки мали натхнення для кожного окремого випадку виплавляти окрему табличку, то у наш час оптико-волокна та штучного інтелекту у комунальних служб на такі дрібниці часу, напевне, не вистачає і інформацію малюють.

Добре, якщо ще в межах відведених для цього табличок.

...і ще бюджетніший

Та й для чого прикручувати таблички, якщо можна написати безпосередньо на стіні?

Що ж до самих антикварних табличок, то не всі "діти австрійської доби" бачать новітні часи.

 Замальована табличка. Але можна припустити, що люк до телефонних кабелів знаходиться 13,5 м праворуч і відступити 1,6 м від стіни

Не одну з них ще за радянських чи вже за "наших" часів зафарбували разом із фасадом...

А чи просто вкрали "колекціонери"... Шкода й прикро. 

 Може, колись ця табличка спливе на інтернет-аукціоні колекціонерів старовини

Але так як завжди після ночі настає світанок, так і у Львові взялися за відновлення доброї справи.

Приблизно з літа минулого року по місту можна все частіше зустріти ось такі - щоправда, пластикові - кирилізовані таблички для гідрантів.

ПГ - "пожежний гідрант"

Можливо, з часом, у місті з'являться аналоги і для "телефонних" люків.

Тож, дорогі друзі і подруги, не забувайте насолоджуватися чудовим Львовом і пам'ятайте докладатися до того, щоб він таким і залишався!..

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.