"Щербицкий сказал - какой дурак придумал слово перестройка?.."

Журнал "Forbes Украина" пропонує своїм читачам серію інтерв'ю з визначними діячами 20-ти років незалежності. Серед них - і перший президент України Леонід Кравчук. Републікація зі згоди редакції (рос.).

Голокост очима французького священика

Ще у семирічному віці Патрік Дебуа почув від свого дідуся слівце "Рава-Руська". Бабця плакала, коли він питав, що то за слово. І скупа фраза діда: "Для нас у таборі було важко, нічого було їсти. Але іншим було ще гірше!".

Наша не наша "копійка". Чому в дрібних монет така назва

Українці з підозрою ставилися до схожих на риб'ячу луску московинських монет. Вони були некрасиві і дуже незручні - через дрібний розмір легко губилися. Сам цар Петро презирливо називав дрібненькі копійки "вошами".

Одеська криївка. Як Шухевич відпочивав на Чорному морі

Cлідчі МГБ констатували, що "одеськими органами міліції вони (Шухевич і Дідик) були прописані згідно з наданими фіктивними документами. Причому на паспорті Шухевича була та ж фотографія, що містилася в збірнику розшукуваних МГБ СРСР №1".

Серце, самогубство чи вбивство? Як загинув Василь Стус

Уночі з 3 на 4 вересня 1985 року в карцері табору особливого режиму ВС-389/36 у с. Кучино Чусовського р-ну Пермської обл. пішов із життя 47-річний поет і правозахисник Василь Стус. Версій, чому це сталося, кілька. Але я певен...

Іван Воронаєв: історія однієї людини, історія всієї Церкви

П'ятидесятники України відзначають своє 90-річчя. Основні святкування - в Одесі, адже звідти цей рух поширився по Україні та колишньому Радянському Союзу. Його зародження та поширення пов'язане з іменем Івана Воронаєва - місіонера, який був розстріляний 1937 року як... американський шпигун.

Феномен Польської Підпільної держави

Для АК вирішальний період настав 3 січня 1944 року, коли перші радянські частини перетнули в районі Олевська і Рокитного східний кордон Польщі, легальний, визнаваний усім демократичним світом - він там проходив ще до пакту Молотова-Ріббентропа.

Монастир української енциклопедії під Парижем

"Історична Правда" запрошує вас до Сарселю - французького містечка, де з 1951-го працював осередок української науки і де було підготовлено і видано 11-томну енциклопедію. Сюди приїздять на екскурсію наші чиновники, але історичному місцю вони не допомагають...

Відкритий лист дисидента Овсієнка дисиденту (і фантазеру) Сапеляку

Колишній політв'язень, член Української Гельсінкської Групи, лауреат премії ім. Василя Стуса Василь Овсієнко не зтерпів, написавши полемічний текст-зверення до іншого радянського політзека - Степана Сапеляка з приводу фантазій, які ганьблять рух спротиву.

Від книжки до гривні. Український стиль Георгія Нарбута

Він став творцем "українського стилю" у графіці, і задав тон наступним художникам на більшу частину ХХ століття. Протягом неповних трьох років у Києві зробив більше, ніж за 10 років у Петербурзі.

Наша з тобою біографія. 100 найважливіших подій 1991-2011 рр.

Це все було. Це те, чим пишаємося, і те, що нація воліла б забути. Перемоги, які були, і поразки, які ще не спокутували. Олімпійське золото, політ у космос, кулаки Кличків, але й репресії проти опозиції, вбивство Гонгадзе, загибель Чорновола. Майдан і після Майдану. Словом, все, що і є історією України.

Два кольори мої. Про історію українського прапора

23 серпня - День Прапора. З цієї нагоди варто згадати, що стяги навіть на державних установах часто суперечать Конституції, бо мають надто широку колірну гаму - від сіро-блакитної до темно-синьої та від лимонної до яскраво-жовтої. Не регламентується!