Два кольори мої. Про історію українського прапора

23 серпня - День Прапора. З цієї нагоди варто згадати, що стяги навіть на державних установах часто суперечать Конституції, бо мають надто широку колірну гаму - від сіро-блакитної до темно-синьої та від лимонної до яскраво-жовтої. Не регламентується!

Горбачов: "Єльцин і Кравчук розвалили СРСР таємно, не за Конституцією"

"Шкодую, що пролилися кров. І що я недооцінив бажання номенклатури в національних республіках вирішувати питання власного життя самостійно, без того, щоб хтось влазив із Москви. Тепер у них такі можливості є..." (poc.)

Останні дні імперії. 1991-ий в Україні очима КГБ

"Даних про наявність у перерахованих вище структурах зброї Комітет не має, - читаємо у звіті за 15 червня. - Але при ускладненні соціально-політичної ситуації в Українській РСР вони легко можуть озброїтися і трансформуватися в бойові загони".

1951 рік. Як Польща і УРСР востаннє обмінялися територіями

60 років тому Польська Республіка та Радянський Союз зробили останній територіальний обмін. 50 тисяч українців і поляків втратили рідну землю - а на місці їхніх сіл побудували гігантське штучне море.

Путч у Москві у серпні 1991 року. Як реагувала Україна

Очевидці з радістю згадують момент, коли донецькі шахтарі теж постановили не визнавати розпорядження путчистів із ГКЧП і оголосили про безстроковий політичний страйк, вимагаючи заборони КПРС.

Де наші кістки - там і Україна. Враження учасника Соловецької прощі

Місцеве населення байдуже спостерігало переважно нетверезими очима за поминальними заходами приїжджих "з материка" активістів "Меморіалу".

Ще одна братська могила бійців Карпатської України (ФОТО)

Цього разу вперше під час розкопок було знайдено кулю, що підтверджує версію про розстріл. Місцеві мешканці розповідають, що вода, яка стікала у річки, стала червоною від крові, а звірі розривали місця захоронення.

Проти "Єдиної і Неділимої". Українське підпілля в армії Врангеля

Завданням-максимум підпілля було взяти владу на контрольованій білогвардійцями території шляхом військового перевороту. Завдання-мінімум - організація українського військового елементу в союзі з Врангелем проти більшовиків.

Доктрина Монро. Початок протистояння Європи і США

Ще Джордж Вашингтон досить негативно висловився щодо Європи. На його думку, слід уникати тісних політичних контактів, а тим більше з монархічною Європою. Хай імперії сваряться у своїй півкулі, а для США залишать обидві Америки.

Націоналізм шкодить. Краще творити культуру, ніж героїчно вмирати

Люди, які звикли до ритуального плачу "Україна гине!" і бачать навколо одні змови, навіть не замислюються, наскільки далекою є занурена в історичне минуле ідеологія інтегрального націоналізму від сьогоднішніх потреб української нації.

Небезпечні родичі академіка Олександра Богомольця

Двоюрідний брат президента АН УРСР був генерал-хорунжим Української Держави. Інший далекий родич Олександра Богомольця командував бронедивізіоном у отамана Семенова, а відтак працював на славетному бульварі Голлівуд...

Татьяна Таірова-Яковлєва: "Розпад імперій завжди проходить непросто"

"Хто кому що приєднував - це не історичний підхід. Так ми можемо сказати, що й Греція виникла руками російської зброї. Всі докори сучасній Україні прекрасно підійдуть і до Франції, і до Німеччини, і до будь-якої іншої країни..." (рос.)