Йосиф Зісельс: Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр"– проект патерналістський

Якщо це має бути український проект, то його слід робити істинно українським. І фінансування повинно бути українським, і розробка концепції українська за допомогою запрошених спеціалістів. Держава повинна брати активну участь у цьому, а також в інших великих проектах (рос.).

Вельмишановний товаришу Олег! Листування Олега Ольжича та Євгена Коновальця

"Авторитет культурної референтури взагалі мусить бути скріплений Вашою інтервенцією... Без здисциплінованої і розгалуженої сітки годі нам вивязатися з видавничих плянів".

Боротися, щоб перемогти. Життєвий шлях голови Київського братства ОУН-УПА Ореста Васкула

Жуліки почали шантажувати й оббирати всіх наших хлопців. Ми, молоді, вирішили об’єднатись і оголосили війну жулікам. Ми їх настільки настрашили, що коли прибували нові жуліки, то просили розстріляти їх на місці але не відправляти у нашу зону.

Наймолодший бойовий офіцер-українець Першої світової. Поручник Осип Яримович

"З надлюдським криком "Гурра-а" кину­лися стрільці вперед. Я бачив, як Яримович, а недалеко від нього Степанівна користува­лися револьверами і йшли перед сотнею вперед… Москалі, на­гло заскочені, заніміли..."

Звеличити українське ім'я. Українці в канадській армії у Другій світовій війні

Які мотиви були в пересічного українця, що воював у лавах канадського війська? Які думки його переповнювали? Чому він із таким завзяттям йшов на війну? І чого прагнув досягти по її закінченні?

Богданівці 1917. Створення 1-го Українського полку імені Хмельницького

Відколи російський уряд наприкінці XVIII ст. ліквідував останні козацькі полки, Україна понад століття не мала власного війська. Лише початок української революції навесні 1917 р. створив можливості для відродження військової традиції на Великій Україні.

100 років Української революції: 5 головних цитат Першого Універсалу

23 (10) червня 1917 року Українська Центральна Рада звернулася до українців із спеціальною відозвою – Універсалом. Універсал проголошував автономію України. "Історична правда" нагадує найважливіше з цього конституційного документу.

На світанку модерної Європи: причини та передумови німецької Реформації

У цьому році виповнюється 500 років з початку Реформації. Цей релігійний рух за очищення і виправлення католицизму був глибоким потрясінням для Католицької Церкви і, одночасно, одним із чинників народження нової Європи.

Найдорожча Кулюня. Найбільше кохання Михайла Грушевського

"Являлась участницей антисоветской националистической повстанческой организации, подготовлявшей вооруженное восстание, свержение Советской власти и создание "Самостоятельного буржуазного националистического государства".

Не тільки Анна! Чому Україна мусить поставити питання про всю старокиївську спадщину

Україна остаточно й безповоротно легітимізується в очах Європи тоді, коли стане зрозуміло: не було ніяких росіян і "першої російської держави" в Києві часів Володимира чи Ярослава, як не було їх і деінде. Власне, як і українців у сучасному розумінні.

Той, що хотів бути людиною. Уривок із книги про Любомира Гузара

Священнослужитель католицької церкви завжди "свій" і в Римі, і де завгодно, у будь-якій точці римського світу, що охоплює мало не всю земну кулю. Але Гузар уперто зберігав у собі українця й католика східного обряду, підтримував хоча б тоненьку ниточку між своїм "я" і кожною ситуативною "батьківщиною".

Брати по зброї. Як бандерівці та петлюрівці "Костопільську Січ" створювали

"Костопільська Січ" мала підготувати військове формування, вояки якого у подальшому мали вести боротьбу проти більшовиків і нацистів за "Самостійну Україну". У Костополі нелегально кувалися кадри для майбутньої Української повстанської армії.