Леся Бандера (1947-2011): "Тату, Ти є символом для цілої країни..."

Після вбивства батька тринадцятилітня дочка провідника ОУН почала вести щоденник, в якому писала про все приємне і наболіле: про Бога, місце людини в цьому світі, першу любов, кіно, музику, морозиво та всякі дівочі пригоди.

"Амбасадор поневоленого народу". Українська діаспора і уряд Канади

Чому сьогодні, в умовах російської військової агресії, Канада підтримує Україну у прагненні побудувати незалежну, демократичну державу, та як на політику Канади вплинула українська діаспора?

Бій підпільників ОУН на Київщині влітку 1951 року

ОУН - це не суто західноукраїнський феномен, як про це багато хто думає. "Богун" і "Орлич" - підпільники-націоналісти дали останній бій комуністичній державі у селі Ожегівка Володарського району. Ким були ці хлопці, чому вирішили загинути, але не здатися ворогові?

Донька неба. Крилата доля Марії Доліної

Загалом Марія Доліна, пройшовши війну командиром ланки та заступником командира ескадрильї, здійснила 72 успішних бойових вильоти, скинувши на противника понад 45 тис. тонн бомб та взявши участь у 6-х повітряних боях.

"ЗРАДА" у Сеймі: польський парламент дискутує про Волинь. 20 цитат

У польському Сеймі в середу відбулася дискусія напередодні прийняття закону і постанови у справі встановлення Дня мучеництва кресов’ян та кваліфікації Волинської трагедії.

Про що писав "Чернець". Невідомі листи Романа Шухевича

Здавалось би, постать Головного командира УПА Романа Шухевича вивчена достатньо добре. Про керівника українського визвольного руху опубліковано вже сотні документів. Та все ж таки, робота в архівосховищах продовжує дарувати несподіванки.

З України до Швеції: доля полонених козаків під час Північної війни

Степан Науменко, він же Степанус Андерссон, є прикладом того, що можна знайти про багатьох козаків, які опинилися в Швеції в якості військовополонених під час Великої Північної війни. Завдяки добре збереженим записам у шведських архівах, унікальні і дуже особисті історії можуть ожити знову.

"Не знаю, в чому моя вина. Може, в тому, що я була військовополоненою..."

Євгенія Клем попросилася на прийом до коменданта і від імені полонених німецькою мовою заявила: "Подальші катування полонених не принесуть бажаного вам результату. На військову машину німців ніхто з нас працювати не буде, а застосування тортур є порушенням міжнародної конвенції про військовополонених".

У Берліні протестують проти ультраправого професора - фаната Путіна

Голова кафедри історії Східної Європи Гумбольдтського університету (Берлін) Йорг Баберовскі з симпатією говорить про Гітлера і Путіна. А в березні 2014 року він поспішив виступити з пропозицією поділити Україну на дві частини. (рос)

Повстанське бусідо. Моральний кодекс воїнів УПА

Восени 1944 р. сотенний "Гонта" зі своїм відділом переходив у с. Ясінь. На підході до села він із ройовим та стрільцем у цьому місці натрапив на заставу енкаведистів. У сутичці ройовий загинув, а стрілець був поранений. Хоча ворог був за п’ять метрів від повстанців, сотенний не залишив пораненого, а виніс його до свого відділу.

Березень 1917-го. Як було створено Центральну Раду

Заснування Центральної Ради фактично стало початком української революції ХХ ст. Але жоден з очільників національного руху – учасників тієї події – не залишив мемуарних свідчень про обставини створення Центральної Ради. Лише спогади менш відомих сучасників та поодинокі документи дозволяють пролити світло на історію заснування УЦР.

Сила материнської любові. Десять синів Євдокії Лисенко

...під час війни Євдокія Данилівна ніколи не плакала. Лише молилася, аби всі діти, – зранені чи скалічені – повернулися додому. І доля виявилася до неї милосердною, адже всі сини вижили в пекельній битві з нацистськими завойовниками й пригорнулися до материнських грудей.