10 лютого в історії

754 - у передмісті Константинополя - Ієрії - відкрився Ієрійський Собор церковних ієрархів на чолі з митрополитом Феодосієм (іконоборчий), скликаний імператором Константином V.
Собор піддав забороні ікони і поклоніння мощам

1258 - монгольське військо захопило Багдад. Правляча династія Аббасидів була повалена, місто розграбоване, халіфат на століття втратив свій вплив

1635 - засновано Французьку академію - провідне наукове товариство Франції, що спеціалізується в царині французької мови та літератури

1763 - укладено Паризький мирний договір між Великою Британією і Португалією, з одного боку, і Францією та Іспанією - з другого. Тим самим було покладено край т. зв. Семирічній війні (1756-1763).
Британія отримала Канаду, що раніше належала Франції, Східну Луїзіану, а також іспанський острів Менорка та низку островів Вест-Індії. Західна Луїзіана перейшла до Іспанії, від якої Британія отримала Флориду. Велика частина французьких володінь в Індії також перейшла до англійців. У свою чергу, Велика Британія повернула Іспанії Кубу, а Франції - Мартініку і деякі інші захоплені в неї території.
Договір знаменував собою кінець колоніального панування Франції і перетворення Британії на найбільшу колоніальну державу

1773 - народився Василь Каразін, український і російський учений, просвітянин, громадський діяч, винахідник.
Засновник першого у Східній Україні університету - Харківського (1805), ініціатор створення міністерства народної освіти Росії.
Він зробив численні відкриття в галузі органічної і неорганічної хімії, першим запропонував створення мережі метеорологічних станцій по всій державі. З ініціативи Каразіна було засновано Філотехнічне товариство (1811) для поширення досягнень науки, техніки та розвитку промисловості в Україні.

Василь Каразін


Автор ліберальних проектів реформування державного устрою і народного господарства. Був прихильником перебудови державного устрою Росії на засадах конституційної монархії.
У 1820-1821 рр. за критику існуючого суспільного ладу був ув'язнений у Шліссельбурзькій фортеці. Після звільнення жив під наглядом поліції у своєму маєтку

1810 - урочисте відкриття Одеського оперного театру. Цього дня російська група П. Фортунатова поставила одноактну оперу Фреліха "Нове сімейство" і водевіль "Утішена вдова"

1814 - битва при Шампобері, неподалік Реймса. Розгром Наполеоном російського корпусу під командуванням Олсуф'єва в перший день так званої Шестиденної війни на території Франції

1837 - після агонії, спричиненої пораненням на дуелі, помер Олександр Пушкін, видатний російський поет і прозаїк

1840 - королева Великої Британії Вікторія вийшла заміж за Альберта, герцога Саксен-Кобург-Готського. Альберт став принцом-консортом.
У них народилося чотири сини і п'ять дочок, і Альберт стане родоначальником нині правлячої у Британії Віндзорської династії

Вікторія і Альберт у весільних строях

1890 - народився Борис Пастернак, російський поет і письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1958 р.

1898 - народився Бертольт Брехт, німецький письменник, поет, драматург

1902 - народився Волтер Браттейн, американський фізик, один із винахідників транзистора, нобелівський лауреат

1903 - народився Матвій Блантер, радянський композитор, автор пісень "Катюша", "В лесу прифронтовом", "В городском саду играет...", "Летят перелетные птицы" та ін.

1906 - на верфі в у Портсмуті спущено на воду британський броненосець "Дредноут" ("Безстрашний") - найкращий військовий корабель свого часу

Цей британський лінкор зробив революцію у військово-морській справі і став родоначальником названого на його честь класу кораблів

1907 - народився Василь Ремесло, визначний український радянський селекціонер

1911 - народився Мстислав Келдиш, радянський математик та механік, теоретик космонавтики, організатор науки. Академік, президент Академії наук СРСР у 1961-1975 рр.
Сьогодні - його 100-річний ювілей

1918 - Лев Троцький самовільно заявив про припинення війни Росії з Німеччиною без підписання мирного договору

1919 - у газеті "Совєтская страна" опубліковано Декларацію імажиністів - нової російської літературної течії на чолі з Єсеніним, Марієнгофом та ін.

1922 - у США відбулася перша у світі радіотрансляція повного симфонічного концерту

1931 - новою столицею Індії стало місто Нью-Делі

1937 - створено Державний ансамбль танцю СРСР під керівництвом Ігоря Моїсеєва

1942 - у США вручено перший "золотий диск": від компанії грамзапису "Віктор" - Гленну Міллеру за знамениту композицію "Chattanooga Choo Choo"

1945 - радянський підводний човен С-13 під командуванням Олександра Маринеско потопив німецький транспорт "Генерал фон Штойбен" з особовим складом танкової дивізії.
Кількома днями раніше в ході того ж бойового походу Маринеско пустив на дно лайнер "Вільгельм Густлов".
Цього ж дня на суходолі почалася Східно-Померанська наступальна операція  Радянської армії

1947 - у Парижі підписано мирні договори між державами-переможцями у Другій світовій війні та колишніми союзниками гітлерівської  Німеччини (набули чинності 15 вересня  1947 р.)

1962 - на мосту Глінікер-Брюкке в Берліні відбувся обмін полковника Абеля (радянського розвідника Вільяма Фішера) на американського льотчика-шпигуна Френсіса Пауерса, збитого раніше над територією СРСР

1988 - у Києві створено рок-гурт "Кому вниз"

1989 - Рон Браун, обраний головою Національного комітету Демократичної партії, став першим негром - провідником однієї з двох головних партій США

1995 - під час випробувального польоту біля Києва дослідний стратегічний військово-транспортний літак Ан-70, який не мав аналогів у світі, зіткнувся в повітрі з літаком супроводу Ан-72. Екіпаж Ана 70-го загинув. Пілотам Ан-72 вдалося посадити пошкоджену машину.
Катастрофа, однак, не зупинила програму, але затримала випробування на два роки

2004 - зниклий 5 лютого кандидат у президенти Росії Іван Рибкін сплив у Києві

2005 - МЗС КНДР уперше відкрито заявило про створення країною ядерної зброї

2006 - у Турині відбулася урочиста церемонія відкриття XX Зимових Олімпійських ігор

2009 - на орбіті Землі відбулося перше зіткнення непошкоджених штучних супутників за всю історію космонавтики.
На висоті 789 км над Сибіром зіткнулися й були повністю зруйновані "Космос-2251", що належав Космічним військам Росії, важив 1 тонну, був виведений на орбіту в 1993 р. і функціонував до 1995 р., та 600-кілограмовий американський "Iridium-33" - сателіт оператора супутникового телефонного зв'язку. У результаті зіткнення утворилося близько 600 уламків

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.