30 травня в історії

1220 - народився Олександр Невський, князь Новгородський, Київський і Владимирський, який завдав поразок шведам на берегах Неви і лицарям-тевтонцям - на льоду Чудського озера; канонізований РПЦ в лику благовірних.
Дата приблизна

1416 - католицька церква спалила чеського релігійного реформатора Ієроніма Празького

1431 - у Руані на площі Старого Ринку англійці за присудом єпископа Кошона спалили живцем народну героїню, воєначальницю Жанну д'Арк.
На голову Жанні надягли паперову митру з написом "єретичка, віровідступниця, ідолопоклонниця". Попіл Орлеанської незайманої розвіяли над Сеною

Спалення Жанни д'Арк. Листівка XIX ст.

1434 - в битві біля Липан католицькі війська завдали дошкульної поразки чеським повстанцям-таборитам

1498 - початок третьої експедиції Христофора Колумба

1805 - військовий наказний отаман Платов заснував місто Новочеркаськ як адміністративний центр Землі війська Донського

1814 - країни антинаполеонівської коаліції (Росія, Велика Британія, Австрія та Пруссія) підписали із Францією Паризький мирний договір.
Умови договору були дуже прийнятні для Франції: її кордони зберігалися в межах, що існували на 1 січня 1792 р.; більшість втрачених під час війни колоніальних володінь поверталися Франції; витвори мистецтва, вивезені Наполеоном із захоплених країн, залишалися в паризьких музеях.
Договір передбачав відновлення незалежності Голландії, Швейцарії, німецьких князівств та італійських держав

1814 - народився Михайло Бакунін, російський мислитель, революціонер, анархіст

1846 - народився Карл Фаберже, російський ювелір, автор знаменитих яєць

1853 - народився Вінсент Ван Гог, нідерландський художник-постімпресіоніст

Ван Гог. Автопортрет із відрізаним вухом

1884 - відкрито рух по Катеринославській залізниці, що з'єднала Донбас і Кривбас

1886 - у Росії ухвалено закон про скасування з 1887 р. подушної податі

1887 - народився Олександр Архипенко, українсько-американський скульптор і художник, педагог, один з основоположників кубізму у скульптурі

1896 - трагедія на Ходинському полі в Москві.
Під час народних гулянь із нагоди коронації Миколи II, за офіційними даними, в тисняві загинуло 1389 людей, близько 1500 були травмовані. За неофіційними даними, постраждало до 20 тисяч жителів

1896 - народився Говард Гоукс, американський кінорежисер, сценарист і продюсер

1898 - в Андижані спалахнуло повстання із метою повалення царської влади в Туркестані

1904 - японські війська захопили російський порт Дальній у Китаї

1912 - народився Лев Ошанін, російський радянський поет, автор популярних та патріотичних пісень

1913 - закінчилася Балканська війна між Балканським союзом (Болгарія, Сербія, Греція, Чорногорія) й Туреччиною.
За Лондонським мирним договором турки, які зазнали поразки, втрачали всі свої європейські володіння, крім Стамбула та невеликої частини Східної Фракії. Албанія стала формально незалежною державою

1918 - для боротьби з інтервентами і білогвардійцями утворена Кубансько-Чорноморська радянська республіка

1918 - Рада міністрів Української Держави схвалила тексти військової присяги та урочистої обіцянки для службовців громадських відомств і суддів. Ці акти затвердив гетьман Павло Скоропадський. Також гетьман затвердив ухвалений Радою міністрів закон про військову підсудність (злочини військових)

1918 - у Києві повноважні представники двох урядів - Української Держави і РСФРР для укладення мирного договору на підтвердження своїх повноважень обмінялися грамотами.
Головою української мирної делегації був Сергій Шелухін, російську делегацію очолював Християн Раковський

1921 - у Юзівці Донецької губернії відкрито Донецький технікум ім. Артема для підготовки фахівців кам'яновугільної та металургійної промисловості Донбасу

1934 - народився Олексій Леонов, радянський льотчик-космонавт, який першим вийшов у відкритий космос (1965) і першим простягнув руку на орбіті американським астронавтам (1975)

1936 - народився Станіслав Гуренко, український політик, перший секретар ЦК КПУ в 1990-1991 рр., заступник голови Радміну УРСР у 1987-1990 рр. Перед тим із 1976 р. - секретар Донецького обкому партії.
Народний депутат України Х-ХІ та I, III-IV скликань (від Компартії).
Сьогодні - його 75-річний ювілей

Станіслав Гуренко

1937 - народився Олександр Дем'яненко, російський і радянський кіноактор

1941 - захоплення Німеччиною Криту

1942 - під керівництвом Олександра Сабурова на окупованій німцями території створена "Група об'єднаних партизанських загонів України"

1942 - авіація Великої Британії здійснила перший масовий наліт на Німеччину - в рейді брали участь близько тисячі літаків

1943 - у рейхскомісаріаті "Україна" введено дворічну обов'язкову працю української молоді 1923-1925 р.н. у Німеччині. Всякого, хто відмовлятиметься від обов'язку праці, трактуватимуть як "найманого жидами і більшовиками"

1959 - на острові Вайт (Англія) відбулося випробування судна на повітряній подушці

1961 - унаслідок спецоперації під контролем ЦРУ в Санто-Домінго розстріляний Рафаель Трухільйо, колишній диктатор Домініканської Республіки, генералісимус

1972 - Ірландська республіканська армія оголосила про припинення вогню ("повне припинення" - у 1994 р.)

1982 - шістнадцятим членом НАТО стала Іспанія

1985 - у Франції на авіасалоні відбувся перший показ літака Ан-124 "Руслан"

1994 - у Москві відбулася презентація Українського культурного центру

1995 - у Росії запроваджена в обіг купюра 100 000 рублів

1998 - у Києві урочисто відкрито й освячено відбудовану дзвіницю Михайлівського Золотоверхого собору (УПЦ КП)

1999 - міським головою Києва обрано Олександра Омельченка (за нього проголосували 76% киян).
Перед тим упродовж двох років президент Кучма не допускав до виконання обов'язків міського голови Леоніда Косаківського, а Омельченко був главою КМДА

1999 - у Мінську під час свята пива на станції метро "Немига" в тисняві, яка виникла, коли пішов дощ, загинуло 53 особи

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.