5 липня в історії

1436 - компромісним Їглавським перемир'ям завершилися гуситські війни в Чехії (у Празі призначили єпископа-чеха, у Чехії дозволили причащатися хлібом і вином).
Сьогодні - 575 років від цієї події

1439 - на Флорентійському соборі митрополит Київський і всієї Руси Ісидор разом із грецьким архієпископом Василем Бессаріоном підписав церковну унію про об'єднання православної й католицької церков під владою Папи Римського.
Це рішення було продиктоване бажанням об'єднати християнські церкви перед загрозою турків, які вторглися на Балкани. Після повернення у Москву митрополит був вороже зустрінутий царем Василієм II, постав перед церковним судом, потрапив до в'язниці, але через три роки втік.
У Римі Ісидор став кардиналом і отримав титул Патріарха Константинопольського, але Константинополь на той час уже був захоплений турками

1682 - російські православні розкольники вчинили бунт у Москві

1687 - публікація першої фундаментальної книги Ісаака Ньютона - "Математичні начала натуральної філософії" ("Прінсіпа")

1710 - біля Санкт-Петербурга засноване Царське Село

1793 - народився Павло Пестель, російський військовослужбовець, декабрист, організатор і голова Південного товариства в Україні.
Автор статуту декабристів та "Руської правди" - проекту республіканської конституції, прийнятого на з'їзді в Києві.
Був повішений після спроби заколоту

Павло Пестель

1802 - народився Павло Нахімов, російський флотоводець, адмірал, герой Кримської війни 1853-1856 рр.
Розгромив турецьку ескадру в Синопському бою, загинув під час оборони Севастополя

1808 - наполеонівський генерал Мюрат проголошений неаполітанським королем

1809 - у битві під Ваграмом Наполеон остаточно розбив австрійську армію

1809 - у ніч на 6 липня французькі солдати в Римі заарештували Папу Пія VII і перевезли його до Гренобля, а потім у Савонну

1811 - Венесуела першою з іспанських колоній у Південній Америці проголосила незалежність.
Скликаний у Каракасі з ініціативи Симона Болівара і Франсіско де Міранди конгрес представників семи венесуельських провінцій розробив конституцію країни, яка набула чинності 21 грудня.
Сьогодні - 200 років цієї події

1830 - французька армія під керівництвом генерала Бурмона захопила місто Алжир.
Захоплення столиці та вигнання з країни дея - керівника Алжиру - не сприяли підкоренню країни; збройна боротьба проти французьких колоністів тривала впродовж десятків років

1841 - англієць Томас Кук відкрив першу туристичну агенцію.
Сьогодні - 170 років від цієї події

1853 - народився Сесіл Родс, британський політик, організатор англійських колоній у Південній та Центральній Африці.
На його честь була названа Родезія

1857 - народилася Клара Цеткін (уроджена Ейснер), німецький політик, активістка міжнародного комуністичного руху, зокрема ІІІ Інтернаціоналу

Клара Цеткін

1865 - у Лондоні заснована благодійна організація "Армія порятунку"

1889 - народився Жан Кокто, французький поет, письменник, театральний діяч, кінорежисер

1901 - народився Сергій Образцов, російський радянський режисер, актор, письменник, художник, організатор і керівник Центрального театру ляльок.
Сьогодні - 110 років від його народження

1911 - народився Жорж Помпіду, французький державний діяч, прем'єр-міністр (1962-1968) і президент (1969-1974) П'ятої республіки, лідер правих (голлістів).
Його прем'єрство і президентство ознаменувалися економічним підйомом і технічною модернізацією Франції, а також подальшим розвитком європейських структур.

Жорж Помпіду


Літературознавець, викладач словесності і поціновувач мистецтва, Помпіду був засновником паризького музею сучасного мистецтва - Центру Помпіду, а також укладачем антології французької поезії.
Сьогодні - 100 років від його народження

1918 - у Москві почався з'їзд українських більшовиків, який тривав до 12 липня.
На форумі було прийнято резолюцію про утворення Комуністичної партії (більшовиків) України на правах обласної організації російської КП(б)

1918 - на з'їзді в Єкатеринодарі проголошено створення Північнокавказької республіки у складі РРФСР

1924 - у Парижі відбулася урочиста церемонія відкриття VIII Олімпійських ігор

1932 - прем'єр-міністром Португалії став Антоніо ді Олівейра Салазар, який керував країною до 1968 р. (у т. ч. як диктатор)

1941 - на нараді в Адольфа Гітлера шеф політичної поліції Генріх Гіммлер отримав завдання розібратися з ситуацією щодо Українського державного правління і проголошення Української Держави у Льовові.
Відтак гестапо був заарештований провідник українських націоналістів Степан Бандера, якого перевезли до Берліна (згодом кинули до концтабору Заксенхаузен, де він поневірявся до кінця 1944 р.).
Сьогодні - 70 років від цієї події

1941 - німецькі війська форсували Дніпро

1943 - із наступу німецьких військ проти Центрального й Воронезького фронтів Радянської армії почалася Курська битва - один із ключових боїв ІІ Світової війни, що тривав до 23 серпня

1945 - Велика Британія і США визнали комуністичний тимчасовий уряд національної єдності Польщі, припинивши підтримку польського емігрантського уряду у вигнанні, який перебував у Лондоні

1946 - французький модельєр Луї Ріедр на показі в Парижі вперше представив купальник-бікіні. Продемонструвати дві вузькі смужки тканини на подіумі відмовилися всі манекенниці, крім танцівниці Мішлен Бернадіні.

Костюм дістав назву "бікіні" на честь атолу Маршаллових островів, де чотирма днями раніше США провели випробування атомної бомби.
Ріедр запатентував це сексуальне вбрання через два тижні. Новий купальник завоював широку аудиторію лише через півтора десятки років, коли в бікіні на широкий екран вийшли Бріжит Бардо та Урсула Андресс.
Сьогодні - 65-річний ювілей бікіні

1954 - вийшов в ефір перший випуск телевізійних новин Бі-Бі-Сі.
Ведучий Річард Бейкер установив рекорд: він читав новини протягом 28 років - з 1954 р. до кінця 1982 р.

1954 - Елвіс Преслі на студії "Sun Records" у Мемфісі записав свою першу пісню - "That's All Right, Mama"

1962 - після референдуму, що відбувся в Алжирі 1 липня, Франція визнала незалежність цієї своєї колонії

1971 - у США виборчі права надані особам від 18 років (раніше - від 21 року)

1975 - проголошена незалежність Островів Зеленого Мису (зараз - Кабо-Верде); від Португалії

1975 - американський тенісист Артур Еш став першим чорношкірим переможцем Уїмблдонського турніру

1977 - унаслідок військового перевороту до влади в Пакистані прийшов генерал Зія уль-Хак

1978 - КДБ СРСР виведений із підпорядкування Раді Міністрів СРСР

1986 - у Москві відкрилися перші Ігри Доброї волі за участі спортсменів СРСР, США та інших країн.
Американський медіа-магнат Тед Тернер ініціював проведення великих міжнародних спортивних змагань під девізом "Від дружби в спорті - до миру на Землі!", аби заповнити прогалини, що виникли після бойкотів Олімпіад 1980 та 1984 рр.

1986 - у Мюнхені помер Ярослав Стецько, український політичний діяч на еміграції, голова Організації українських націоналістів у 1968-1986 рр., президент Антибільшовицького блоку народів у 1946-1986 рр.

Ярослав Стецько


Саме він 30 червня 1941 р. проголосив у Львові Акт відновлення Української Держави й був обраний главою уряду - Українського державного правління (у віці 29 років). За відмову відкликати Акт відновлення УД Стецька заарештували і запроторили до концтабору Заксенхаузен, де він перебував до вересня 1944 р.
Сьогодні - 25-ті роковини по його смерті

2003 - теракт під час рок-фестивалю "Крила" в Тушині (Москва).
Дві мусульманські терористки-смертниці забрали з собою 20 життів, 68 осіб було поранено

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.