21 жовтня в історії

1056 - на замовлення посадника Йосипа, що управляв Новгородською землею, диякон Григорій почав переписувати Євангеліє.
В історію рукопис увійшов під назвою "Остромирове Євангеліє", оскільки до хрещення Йосип звався Остромиром. Це найдавніша з рукописних східнослов'янських книг, що збереглися до нашого часу

1520 - Фернан Магеллан відкрив та пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океаном, названу згодом його ім'ям

1578 - у битві за Венден в ході Лівонської війни російські війська зазнали нищівної поразки від об'єднаних шведсько-литовсько-польських сил

1641 - католицьке повстання в Ольстері: вбиті тисячі англійців та шотландців

1665 - (за іншими даними - 22 жовтня) гетьман Іван Брюховецький підписав у Москві міждержавний договір із московським урядом, так звані Московські статті, за якими визначалися взаємини козаків з Росією.
Статті значно обмежували політичні права України, посилювали її військово-адміністративну і фінансову залежність від московського уряду. Згідно з цим документом, вибори гетьмана мали проходити лише з дозволу царя і в присутності московських послів; в Україні збільшувалася кількість російських військ

1672 - народився Пилип Орлик, гетьман України (у вигнанні) в 1710-1742 рр. До того з 1702 р. - генеральний писар, найближчий соратник Івана Мазепи.
1710 р. Орлик склав "Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького", уклав зі старшиною та запорожцями угоду - документ, який пізніше дістав назву "Конституція Пилипа Орлика", або так звана Бендерська конституція.
Інша ймовірна дата народження - 11 жовтня

Пилип Орлик

1792 - народився Олександр Муравйов, російський військовий і політичний діяч, декабрист, один із засновників "Союзу спасіння" і "Спасіння благоденства"

1805 - Трафальгарська битва: англійський флот під командуванням адмірала Гораціо Нельсона біля мису Трафальгар (Атлантичне узбережжя Іспанії) розгромив об'єднані франко-іспанські сили на чолі з П'єром Вільньовом.
Адмірал Нельсон був смертельно поранений, але його перемога забезпечила Британії панування на морі у війні з наполеонівською Францією

Трафальгарська битва

1833 - народився Альфред Нобель, шведський хімік, інженер, винахідник (зокрема динаміту), громадський діяч, філантроп, засновник Нобелівської премії

Альфред Нобель

1861 - біля міста Лісбург (США, штат Вірджинія) на річці Потомак відбулася одна з найкривавіших битв Громадянської війни (Ball's Bluff), у якій загинув соратник президента Лінкольна, полковник Едвард Бейкер. Перемогу здобули війська Конфедерації

1879 - американський винахідник Томас Алва Едісон випробував свою першу лампу розжарювання з вугільною ниткою

1895 - Республіка Формоза (Тайвань) припинила своє коротке 128-денне існування: у країну увійшли японські війська, і на наступні 50 років Тайвань потрапив під протекторат Японії

1896 - народився Євген Шварц, радянський драматург, кіносценарист

1897 - у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод

1900 - народилася Поліна Нятко (дів. - Омельченко, в заміжжі - Нятко-Табачникова), українська акторка театру й кіно

1915 - передане перше трансатлантичне радіотелефонне повідомлення - з Арлінгтона (штат Вірджинія, США) в Париж

1916 - лідер соціал-демократів Фрідріх Адлер убив австрійського прем'єр-міністра Карла Штюрка на знак протесту проти продовження участі Австрії у війні.
Засудженого до каторги Адлера врятує революція

1921 - на Всеукраїнському православному соборі в Києві протоієрей Василь Липківський таємним голосуванням обраний на посаду єпископа-митрополита УАПЦ.
Липківський став першим главою відродженої Української автокефальної православної церкви, митрополитом Київським та всієї України.
Сьогодні - 90-річчя цієї події.
У наступні дні Собор проголосив створення УАПЦ, наголосив на непідлеглості УАПЦ керівництву інших церков і визнав примусовий перехід Київської церкви під зверхність Московського патріархату 1686 р. аморальним та неканонічним актом. Сакральною мовою Церкви була визнана українська

1923 - перший політ радянського літака АНТ-1 конструкції Туполєва

1923 - перший планетарій відкрився в Німецькому музеї в Мюнхені

1927 - Троцького і Зінов'єва обвинуватили у спробі створити "разом із буржуазними інтелігентами" контрреволюційну опозиційну партію й організувати нелегальну друкарню.
Відтак їх виключили зі складу ЦК

1933 - у Львові 18-річний член ОУН Микола Лемик за завданням Степана Бандери на знак протесту проти Голодомору в Україні вбив співробітника консулату СРСР, агента спецслужб Олексія Майлова.
Лемик добровільно здався поліції, і судовий процес над ним дав можливість іще раз заявити всьому світу, що Голодомор у Радянській Україні - це реальність, яку замовчує влада.
Лемика засудили до смертної кари, яку, з огляду на те, що йому не виповнився 21 рік, замінили на довічне ув'язнення.
У 1939 р., після поразки Польщі у війні з Німеччиною, Лемик вийшов на волю, а в 1941 р. як провідник Середньої похідної групи ОУН був заарештований гестапо і розстріляний у Миргороді

1935 - Німеччина офіційно вийшла зі складу Ліги Націй

1937 - за звинуваченням у шпигунстві на користь Німеччини заарештований авіаконструктор Андрій Туполєв

1937 - в Іспанії армія націоналістів зайняла Хіхон, останнє велике місто в руках республіканців на півночі країни

1941 - у Франкфурті-на-Одері відбулося об'єднання двох українських батальйонів "Нахтігаль" і "Роланд" в одне військове формування вермахту.

Група старшин ДУН.
Другий зліва - сотник Роман Шухевич


На цей момент у Дружині українських націоналістів нараховувалося 650 солдатів і старшин. Командував українським формуванням майор Євген Побігущий, заступник командира - Роман Шухевич

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Авдіївка, Червоноармійське Сталінської області; Олексіївське Харківської області

1943 - нацисти ліквідували Мінське гетто, у якому за роки його існування загинуло понад 100 тисяч євреїв Білорусі та Західної Європи (переважно Німеччини)

1943 - укладено перший договір - валютний - про створення економічного союзу Бельгії, Нідерландів та Люксембургу (Бенілюкс)

1950 - після капітуляції тибетської армії китайські війська окупували Тибет

1959 - Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про відновлення релігійних та громадянських свобод у Тибеті

1960 - на воду спущено перший англійський атомний підводний човен "Дредноут"

1966 - в Аберфені, Південний Уельс, стався зсув терикону, який накрив школу і спричинив смерть 144 осіб (з них дітей - 116)

1969 - у Сомалі відбувся військовий переворот, внаслідок якого була проголошена Сомалійська Демократична Республіка

1969 - Віллі Брандт, представник соціал-демократів, обраний канцлером Західної Німеччини

1975 - радянська станція "Венера-9" стала першим супутником, запущеним на орбіту Венери

1980 - на пленумі ЦК КПРС членом політбюро обрали Михайла Горбачова

1981 - Андреас Папандреу сформував перший у грецькій історії соціалістичний уряд

1987 - місту Горькому повернули його історичну назву Нижній Новгород

1993 - на Всеукраїнському православному Соборі Володимир (Романюк) обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України (УПЦ КП)

1993 - при спробі військового перевороту в Бурунді вбито президента країни Мельхіора Ндадайє та шістьох головних міністрів

1995 - помісний Собор Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) обрав патріархом Київським і всієї Руси-України митрополита Київського Філарета (Денисенка)

2010 - указом президента РФ Дмитра Медведєва Сергій Собянін затверджений мером Москви

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.