На Донеччині вшанували пам'ять земляка - сотника УНР

Ініціаторами вшанування пам’яті земляка стали представники громадських організацій, а сама акція стала можливою за підтримки місцевої влади та Міністерства інформаційної політики.

 

- Сьогодні ми згадуємо нашого видатного земляка, який сто років тому боронив українську незалежність, - говорить Покровський міський голова Руслан Требушкін. - Пройшло сторіччя - і, нажаль, українські юнаки знов повинні зі зброєю у руках відстоювати нашу державність. Хочеться лише побажати всім українцям миру й злагоди якнайскоріш.

- Вшанування героїв УНР, донечан-патріотів має особливу важливість, -впевнений керівник сектору інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу Міністерства інформполітики Віктор Литвінов. - Бо це ще раз доказує: Донбас - Україна і завжди нею був, чого б не казали наші вороги. Сьогодняшня акція є прикладом того, як повинна працювати держава: громадськість виступає з ініціативою вшанувати героя, центральні органи влади підтримують цю ініціативу, і місцева влада, без якої це взагалі було б неможливе, повністю сприяє у цій справі. Я хотів бі подякувати керівництву міста, яке відгукнулось і взяло на себе все, що було необхідне для вшанування героя.

Нечипір Данилович Губа народився 9 лютого 1892 року на станції Гришине, що знаходилась на території сучасного Покровська. У роки Першої Світової війни був мобілізований до російської армії, служив підосавулом 2-го Чорноморського полку Кубанського козацького війська. Після проголошення незалежності УНР вступив у війська молодої держави. У 1919 році очолював школу підстаршин 9-ї Залізничної дивізії армії УНР. Добровільцем у складі 3-го кінного полку брав участь у Першому Зимовому Поході - великому рейді тилами Червоної та Білої армій. Після поразки УНР, за декими даними, емігрував.

За словами керівника громадської организації "Українська ініціатива" Юрія Косенка та голови освітньої фундації "Лібера Лібераті" Максима Потапчука - ініціаторів вшанування - підготовка до цієї події йшла протягом року.

- Коли ми говоримо про Донбас, варто пам’ятати: величезна кількість діячів Української Народної Республіки були вихідцями саме з Донбасу, - коментує Юрій Косенко. - В розробці Четвертого універсалу Української центральної ради, що проголосив повну незалежність УНР, брав участь Микита Шаповал, уродженець села Сріблянка поблиз Бахмуту.

Два його брати вовали за незалежність в лавах армії УНР. З Донеччини був і Микола Чернявський - видатний просвітник і державний мислитель тієї епохи. Відомий громадський та військовий діяч УНР Микола Закоморний народився у Ясинуватій, а перша українська скаутська організація "Пласт", яку він заснував разом з Гончарівим-Гончаренко, виникла у Бахмутському повіті.

- Ми сьогодні знов відкриваємо десятки імен, що намагались стерти з нашої пам’яті, - каже Максим Потапчук. - Ця меморіальна дошка - перша на Донеччині, але, звичайно, не остання.

За словами Потапчука, наступна акція з вшанування героя УНР пройде на Луганщині.