Телевізор Toshiba: про "тернистий шлях" телевізорів в Україні

І не дивлячись на те, що ці дві події – створення першого брендового кольорового телевізора та становлення телебачення в країні, відбулися майже одночасно, їх спіткала зовсім різна доля.

Вражаюча новинка від Toshiba одразу була сприйнята з ентузіазмом – користувачі навіть уявити не могли, що колись їм доведеться побачити яскраву реалістичну картинку прямісінько на екрані телевізора вдома. На цьому досягненні виробник не зупинився, тому придбати вже сучасні телевізори Toshiba наразі можна в мережі. Що стосується телевізорів та телебачення в Україні – історія знає кілька цікавих фактів про них.

  1. Існує легенда, що перші телевізори в Києві з’явилися ще в 30-х роках XX століття. Однак, на той час ідеї про їх використання у якості потужного інструменту пропаганди ще не існувало, тому транслювання телепередач (окрім різноманітних експериментів) не вважалося вигідним і було практично повністю відсутнім.
  2. Стартові експерименти з електронним телебаченням розпочалися наприкінці 30-х років, а вже на початку 40-х керівною верхівкою країни було прийняте рішення про налагодження високої культури виробництва. Щоправда, за деякими даними, до початку військових подій майже 100 українців мали телевізійні приймачі.
  3. Інформації про початковий етап розвитку телебачення на теренах України в архівних документах майже немає. Невідомо, чи це просто цікавий збіг обставин, чи всі дані свого часу були винищені у зв’язку з певними обставинами (війна, голодомор, репресії).
  4. У побут українців телевізори міцно ввійшли приблизно на початку 60-х років. До цього практикувалися так звані "сусідські" перегляди – цілком нормальним вважалося явище, коли ввечері збиралися знайомі з різних куточків вулиці і ощасливлювали своїм візитом власника єдиного на цілу околицю телевізора.
  5. З середини шістдесятих років в Україні вже транслювалися розважальні телепередачі – наприклад, славнозвісний дід Панас, який раніше розповідав дитячі казочки по радіо, а з часом "перекочував" й на екрани. Були у діда Панаса й конкуренти – бабуся Орина, тітонька Катря.

Звичайно, "життєвий шлях" телевізорів Toshiba в Японії та блакитних екранів власного виробництва в Україні суттєво відрізняється, однак їх об’єднує один цікавий факт – і ті, і інші пристрої зробили вагомий внесок у історію світового телебачення.