Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/press/2018/12/31/153490/

На Донеччині пройшов фестиваль на честь легендарного "Щедрика"

31.12.2018
27-28 грудня у Покровську Донецькій області відбувся фестиваль академічних хорових капел "Щедрик Fest".

Так мешканці й гості шахтарського містечка вшанували пам’ять про свого знаменитого земляка – Миколу Леонтовича.

Видатний український композитор і диригент народився у селі Монастирок на сучасній Вінничині, проте провів декілька плідних років на Донбасі. Тут він жив у 1904-1908 роках, викладав у музичній школі на залізничній станції Гришино (зараз – місто Покровськ), створив один із перших в Україні робітничих хорів. За деякими даними, саме тут він розпочав роботу над твором, що зробив його ім’я відомим в усьому світі – хоровим аранжуванням народної пісні "Щедрик".

Цій події був присвячений пам’ятник, відкритий 28 грудня у центрі Покровська. "Тут народився "Щедрик"" – так написано на постаменті з копією декоративної сухарниці, яку митець подарував своєму другові, покидаючи Гришине.

Урочисте відкриття фестивалю відбулось 26 грудня у Києві. Загалом 40 вокальних колективів змагались за право взяти участь у фіналі конкурсу на Донеччині.

- Ми обираємо той колектив, який буде найбільш вражаючим та найбільш гідно представить Україну та її культуру на міжнародному рівні, – сказав голова журі конкурсу Анатолій Солов’яненко.

До Покровська, врешті-решт, поїхали 17 з них. А остаточний переможець визначився у фіналі, що пройшов у Краматорську, на території заводу "Енергомашспецсталь". Переможець – камерний хор "Кредо" (м. Київ) – отримав можливість здійснити світове турне по 18 країнах Європи й завершити його у США виступом у нью-йоркському Карнегі-Холі. Саме такий шлях на початку 20-х років здійснила Українська республіканська капела під керівництвом Олександра Кошиця. Проте керівник хору-переможця Богдан Пліш запросив усі колективи, що брали участь у фестивалі, сформувати для світового туру зведену капелу.

Та витупи вокальних колективів стали не єдиною визначною подією фестивалю. Також у Покровську було встановлено відразу два всеукраїнських рекоди. По-перше, маленькі мешканці міста зібрали святкову ялинку з найбільшою кількістю різдвяних дзвоників – 5042. Шляхом жеребу були обрані десятеро учнів місцевих шкіл, що брали участь у встановлені рекорду. Вони матимуть змогу приєднатись до українських співаків та разом з ними за рахунок Покровської міської ради здійснити світову подорож.

Другим рекордом стало наймасовіше виконання "Щедрика" на головній площі Покровська. Всесвітньо відому пісню одночасно заспівали 2888 людей – городян та гостей міста.

– Я вдячний усім учасникам і гостям "Щедрик Fest’у", – говорить Покровський міський голова Руслан Требушкін. – Сьогодні тисячі людей, що зібрались тут, красномовно довели: Микола Леонтович й досі поруч з нами, в наших серцях і нашій пам’яті. Ми продовжили традиції культурної дипломатії, започатковані Олександром Кошицем і його капелою сто років тому. Ім’я Леонтовича та його легендарний "Щедрик" – об’єднує країну та стає одним із брендів нашої Вітчизни далеко за її кордонами.

Наприкінці свята перед усіма мешканцями Покровська виступили зірки української естради – Олег Скрипка, гурт "Казка" та інші. "Щедрик Fest" став своєрідним відкриттям низки новорічних і різдвяних свят на Донеччині.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".