Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2011/05/16/38732/

Тіло Миколи Пирогова забальзамують "ленінські" експерти з Москви

16.05.2011
Міністерство економіки погодило Національному музею-садибі М.І. Пирогова закупівлю послуг з ребальзамації тіла відомого хірурга вартістю 192 тисяч грн.

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Роботи виконає "Всеросійський науково-дослідний інститут лікарських та ароматичних рослин Російської академії сільськогосподарських наук", який також опікується ребальзамацією тіла В.І.Леніна в Москві.

Російські науковці надали висновок щодо необхідності ребальзамації тіла Пирогова ще 2005 році. Кошти на це були виділені лише цього року.

Мавзолей Леніна: картонна модель для склеювання (АРТЕФАКТИ)

Відомий українській хірург Микола Пирогов - засновник топографічної анатомії і оперативної хірургії, піонер у застосуванні наркозу у військово-польових умовах - помер у 1881 році і був похований у своїй садибі під Вінницею.

Його тіло за бажанням дружини було забальзамоване. Зараз усипальниця і садиба Пирогова є національним музеєм із 15 тисячами експонатів.

Крім усипальниці Пирогова, в Україні є ще одне поховання з забальзамованим історичним діячем - це мавзолей Григорія Котовського у місті Котовськ на Одещині. Але після сплюндрування могили у 1941-му румунськими окупантами ребальзамацією тіла не займалися. 

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".