АНОНС на СЬОГОДНІ: Прем'єра телевізійної "Історичної правди"

Сьогодні, у вівторок - 12 березня, о 22:00 – на телеканалі ZIK стартує телепрограма "Історична правда з Вахтангом Кіпіані", створена спільно з нашим сайтом. Перша програма - таємниці останніх днів Романа Шухевича + офіційна відповідь ФСБ...

Програма виходитиме щовівторка у вигляді тележурналу тривалістю 1 година. Програма називатиметься "Історична правда" - так само, як і створений майже три роки тому на платформі "Української правди" сайт, головним редактором якого є Вахтанг Кіпіані.

У фокусі першого випуску - останні дні головнокомандувача УПА Романа Шухевича та те, що чекало на нього після смерті. У студії - син Юрій Шухевич, експертами виступили історики Микола Посівнич, Володимир В'ятрович, Ігор Дерев'яний, Руслан Забілий, Дмитро Вєдєнєєв тощо.

 

Які обставини призвели до трагічної загибелі Головнокомандувача УПА?

Чому генерал Чупринка фатального дня – 5 березня 1950 року – залишився без охорони?

Чому один із провідників націоналістичного руху не погодився продовжувати боротьбу проти комуністичного режиму з-поза меж України?

Анонс телевізійного циклу програм на каналі ZIK

Чому влада незалежної України не може пояснити громадянам, де саме похований генерал?

Чому повну інформацію про життя і смерть командира УПА вперто не хочуть оприлюднювати в архівах московських спецслужб?

Жовтень 1950-го. Публікація американської газети "Свобода". Звістка про смерть Шухевича запізнилася на півроку...

Також у програмі - унікальне відео психіатричної експертизи, що її у 1978 році пройшов у США легендарний генерал-дисидент Петро Григоренко, який перед виїздом з Радянського Союзу багато років карався у вітчизняних психіатричках. Це відео нам надав відомий психіатр, учасник правозахисного руху Семен Глузман.

"Наша мета – показувати історію максимально об’єктивно, наближено до джерел, до людей, які були очевидцями і учасниками цих подій", – вважає ведучий і керівник проекту – журналіст і історик Вахтанг Кіпіані.

"Історична правда" виходитиме щовівторка в ефірі телеканалу ZIK о 22:00.

Приєднуйтесь до нашої сторінки у Facebook!

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".